Egeli Sanayicilerden Fransa’ya Tepkide Hükümete Destek

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Fransa Parlamentosu’nda kabul edilen sözde soykırım yasa tasarısının iki ülke ilişkilerini zedelemekten öteye geçmeyeceğini söyledi.


Yorgancılar, Fransa’nın aldığı bu karara hükümetin koyacağı her türlü tepki ve ambargonun arkasında olacaklarını söyledi.

EBSO Ocak ayı meclis toplantısında konuşan Yorgancılar, Fransa’nın aldığı kararın akılla bağdaşmadığını belirtti. Kararın, iki ülkenin gelecekle ilgili ilişkilerini zedeleyeceğine dikkat çeken Ender Yorgancılar, “Hükümetin bu konuda alacağı her türlü kararın arkasındayız.” dedi.

EKONOMİK SUÇA EKANOMİK CEZA

Yorgancılar, iş dünyasının önünde Çek Yasası, Sendikalar Kanunu ve 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) gibi sıkıntıların bulunduğunu belirtti.

Yeni TTK’nın işverenleri endişelendirdiğini kaydeden Yorgancılar, “Yeni hazırlanan çek yasasında ekonomik suça ekonomik ceza öngörülüyor. Ancak Türk Ticaret Kanunu’nda aykırı beyanda bulunanlara 3 yıl, Web sitesi olmayanlara 300 gün gibi hapis cezaları öngörülüyor. Çek yasasını mahkemelerdeki iş yükünün fazla olması ve ekonomik suça ekonomik ceza uygulanması için hazırlanıyor. Ama yeni Türk Ticaret Kanunu’nda olmayacak cezalar veriliyor. Ekonomik suça ekonomik ceza ilkesi burada uygulanmıyor. Küçük bir hata nedeniyle verilen cezalar yüzünden mahkemelerdeki iş yükü daha da artacak. Bu yasa yürürlüğe girmeden tekrar gözden geçirilmeli.” diye konuştu.

Çek ve senet tahsilinde yaşanan sorunların önüne geçilmesi için Türkiye Bankalar Birliği Bilgi Sistemi olan Risk Santralizasyonu’nun TOBB üyelerine de açılması gerektiğini savunan EBSO Başkanı, bu bilgiler doğrultusunda iş adamlarının iş ilişkilerini kurarak, iş hayatında sıkıntı çekmelerinin önüne geçilebileceğini kaydetti. Ayrıca, sigorta sistemine de geçilmesinin yerinde olacağını anlatan Yorgancılar, bu sayede çek ve senette de gerek kalmayacağını belirtti.

Bu arada, Egeli sanayiciler, 7 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüşmek için Çankaya Köşkü’ne çıkacaklar. Geçen yıl bazı bakanlarla görüşmek için Ankara’ya giden Ege Bölgesi Sanayi Odası heyeti, Cumhurbaşkanı Gül’ün yoğun programı nedeniyle kendisiyle görüşememişlerdi. Cumhurbaşkanlığı’ndan 7 Şubat tarihinde verilen davet doğrultusunda Ankara’ya gidecek olan EBSO heyeti, sanayicilerin sorunlarını anlatarak, özellikle Türk Ticaret Kanunu ve Çek Yasası ile ilgili olarak düşüncelerini paylaşacaklar.