Bakan Günay: Azerbaycan Gerçek Bir Dostluk Örneği Sergiledi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Fransa senatosunda sözde Ermeni soykırımının iptalini suç sayan tasarının kabul edilmesine Azerbaycan’dan gelen tepkileri hatırlatarak, “Bunu milletimiz adına, Türkiye Cumhuriyeti adına büyük bir teşekkür ile karşıladığımı; gerçek bir kardeşlik, gerçek bir dostluk örneği sergilendiğini ifade etmek istiyorum.

  ” dedi .

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay , Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebulfez Garayev ile Bakanlık’taki makamında bir araya geldi . Günay , “Sayın Garayev sadece Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı değil bizim de çok değerli bir kardeşimiz . Kaç yıldan bu yana yakın çalışıyoruz , Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kültür köprülerinin sarsılmaz biçimde gelişmesi konusunda ortak mesaiyi paylaşıyoruz . ” dedi .


Türkiye ve Azerbaycan arasındaki geleneksel ilişkilerin yanında TÜRKSOY ile de birlikte çalıştıklarını dile getiren Garayev , “TÜRSOY’un Türk kültür dünyasının seçkin bir kuruluşu haline gelmesi konusunda Sayın Bakan’ın çok yoğun çabaları var . Aynı alanda ben de çalışıyorum . Son yıllarda Kırgızistan’ın , Kazakistan’ın ve öteki Türk Cumhuriyetlerinin de bu alana olan ilgisinin artmasını memnuniyetle görüyoruz . ” diye konuştu . Azerbaycan’ın yetiştirdiği Türk dünyasının önemli isimlerinden Mirza Fatali Ahundzade’nin 200 . doğum yıl dönümü dolayısı ile TÜRKSOY’da bir tören düzenleneceğini hatırlayan Günay , “Sayın Bakan , münhasıran bu tören için geldi . Birkaç saat kalacak ve dönecek . ” ifadesini kullandı .

Haydar Aliyev’in , “Biz bir millet , iki devletiz” sözlerini hatırlatan Günay , “Aramızda son zamanlarda siyasi , ekonomik , kültürel , ticari , turistik tüm alanlarda sağlam yıkılmaz köprüler kurmaya çalışıyoruz . Bir millet , iki devlet olmanın tüm özelliklerini en görünür biçimde dünyaya sergilemeye çalışıyoruz . ” şeklinde konuştu . Bunun çarpıcı örneklerinden birinin de bugün gerçekleştiğini dile getiren Günay , “Fransa Meclisi’nin ve Senatosu’nun almış olduğu bu akıl dışı karara en yoğun ve en yüksek sesli tepkilerden birini Azerbaycan verdi . Hem Sayın Cumhurbaşkanı düzeyinde hem de daha önce Fransa’dan ödül almış bulunan bazı değerli sanatçılar ödüllerini iade ederek gereken cevabı verdiler . Bunu milletimiz adına , Türkiye Cumhuriyeti adına büyük bir teşekkür ile karşıladığımı ; gerçek bir kardeşlik gerçek bir dostluk örneği sergilendiğini Sayın Bakan huzurunda ifade etmek istiyorum . ” dedi .



GARAYEV : TÜRKİYE VE AZERBAYCAN FRANSA’YA KARŞI TEPKİSİNİ BİRLİKTE DUYURMALI

Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebulfez Garayev ise Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin her alanda geliştiğini belirtti . İkili ilişkiler dışında ; TÜRKSOY aracılığı ile de iki ülkenin işbirliği içinde olduğunu dile getirdi . TÜRKSOY aracılığı ile Türk halklarının kültürünü ABD , BM , UNESCO’ya ve diğer uluslararası teşkilata taşındığını aktardı .

Fransa Parlamentosu’nda alınan karara da değinen Garayev , bu karara karşı olduklarını Türkiye ile Azerbaycan’ın tepkisini birlikte duyurması gerektiğini aktardı . Azerbaycan ve Türkiye tarihinin aynı tarih olduğunu ifade eden Garayev , Azerbaycan`ın da bu karara karşı sesini duyurduğunu ifade etti . Türk milletinin zengin bir kültüre sahip olduğunu kaydeden Garayev , “Bizim diğer milletlerin kültürünü benimsemeye ihtiyacımız yok . Zengin bir kültüre sahibiz . ” dedi . Sarı Gelin şarkısını örnek veren Garayev , Ermenilerin bazı kültür unsurlarımızı sahiplendiğini belirterek , “Biz onlara o fırsatı vermeyeceğiz , kendi zengin kültürümüzü de başkalarına vermek istemiyoruz . Kimsenin kültüründe de gözümüz yok . ” şeklinde konuştu .