Bursa Barosu Başkanı Birkan: Faili Meçhuller Aydınlatılsın

Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, başta Uğur Mumcu olmak üzere faili meçhul tüm cinayetlerin aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması çağrısında bulundu.

 

Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan , Uğur Mumcu’nun katledilişinin 19 . yılı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı . Bursa Barosu olarak , aydınların katledilmesini lanetlediklerini belirten Birkan , “Başta Uğur Mumcu olmak üzere faili meçhul cinayetlere kurban gidenleri rahmetle anıyoruz . Bu cinayetleri işleyenlerden bir an önce hesap sorulmalıdır” dedi . Türkiye’nin son dönemde hukuk devleti olma yolunda önemli adımlar attığını , ancak bunların yeterli olmadığını dile getiren Birkan , " Hala birçok konuda eksiğimiz var . Darbecilerin mahkeme önüne çıkarılmaya başlandığı , ancak hala darbecilerin yaptığı anayasanın yürürlükte olduğu garip bir durum ile karşı karşıyayız . " diye konuştu .




" ÖNCELİKLE YENİ , SİVİL BİR ANAYASA ŞART "

Her şeyden önce mutlaka , toplumun tüm kesimlerinin görüşlerinin alındığı , yeni , sivil bir anayasanın hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Birkan , ancak , böyle bir anayasa ile yasaların daha demokratik , çağdaş ve özgürlükçü olabileceğine işaret etti . Açıklamasında ülke yöneticilerine ve sivil toplum kuruluşlarına seslenen Bursa Barosu Başkanı Birkan , şunları kaydetti : " Ülkemiz idarecilerinden tüm sivil toplum kuruluşlarından talebimiz şudur : Artık bu ülkede şu ya da bu şekilde cinayetleri işleyenler karanlıkta kalmasın . Uğur Mumcular ve diğer aydınlarımız ölmesin , cinayetler karanlıkta kalmasın . Uludere’de genç insanlarımız ölmesin . Diyarbakır’da sadece bir çukura 19 kişiyi gömenler cezasız kalmasın . Demokrasi yolunda emin adımlarla ilerleyelim Ülkemiz , devletimiz , askerimiz , polisimiz her şey şeffaf olsun . Yapılan hiçbir zalimlik –zülüm kimsenin yanına kâr kalmasın . Bu meyanda aydınlarımızı vatandaşlarımızı öldüren ve öldürtenler mutlaka hesap versin . Sadece 1980 darbesini değil , askeri vesayet ile 28 Şubat’ta demokrasiye müdahale edenler de , balans ayarı çekenler de soruşturulsun ve hesabını versinler . Demokrasilerde balans ayarını sadece halkın yapabileceğini herkes öğrensin . "

Zekeriya Birkan , Türkiye’de en küçük olaylarda bile seslerini çok çıkaran , ortalığı ayağa kaldıran bazı kesimlerin nedense bugünlerde seslerini çıkarmadıklarını kaydederek , “Bir hususu daha belirtmek isteriz . Ülkemizde en ufak olaylarda bile sesi çok çıkanlar ve ortalığı ayağa kaldıranlar bugün faili meçhullerin , aydınların katledilmesinin aydınlatılması , darbecilerin yargı önüne çıkarılması gibi önemli gelişmelerde seslerini çıkarmıyor , biz bunu anlayabilmiş değiliz” dedi .


Birkan , açıklamasının son bölümünde faili meçhullere kurban giden tüm aydınları ve vatandaşlarımızı rahmetle anarak , yakınlarına başsağlığı diledi .