Gustav Blix: Ab Sürecine Yeni Bir Enerji Taşımamız Lazım

İsveç-Türk Parlamento Dostluk Grubu Başkanı olan Gustav Blix, “AB ve Türkiye müzakere sürecine yeni bir enerji taşımalı.

” dedi. Cihan Haber Ajansı`na konuşan Blix, "“Türkiye, Avrupa’nın büyük bir ülkesi ve önünde heyecan verici bir gelecek var.” ifadelerini kullandı.


Aynı zamanda İsveç’te iktidarda olan merkez sağ koalisyonun en büyük partisi Moderat Parti`nin AB ile ilişkiler Sözcüsü olan Gustav Blix, “AB olarak Türkiye’nin muhtemel üyeliğinin altında yatan potansiyelin farkına varmalıyız. Avrupa harika bir kıta ancak önünde kendisini bekleyen birçok büyük problem de var. Yaşlanan bir nüfus var. Borç krizi var. Türkiye’nin üyeliğinin bütün Avrupa ekonomisini canlandırma adına önemli bir rolü olabilir. Bu noktada AB’nin müzakere sürecinin ilerlemesi ve sonuçlanması için adımlar atmasının önemli olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“İKİLİ İLİŞKİLERİMİZDE ÖNÜMÜZE BAKALIM”
İsveç Parlamentosu`nda geçen yıl kabul edilen sözde soykırım tasarısının iki ülke ilişkilerine gölge düşürdüğünü kabul eden Blix, “Bununla beraber Türkiye ile devam eden ve gelişen güçlü bir ilişkimiz olduğunu biliyorum. Tarihi ilişkilere sahip iki dost ülke olarak önümüze bakmamız gerekiyor. AB’nin bir başarı hikâyesi olmasının nedeni de, önüne yani geleceğe bakması. Türkiye içinde doğru yolun bu olduğunu düşünüyorum. Türkiye ve İsveç ikili işbirliğini geliştirmeli, güçlü ekonomik ilişkiler kurmalı, demokrasinin ve insan haklarının geliştirilmesi için beraberce çalışmalı.” dedi.


“1915 OLAYLARI İNCELENMELİ ANCAK POLİTİZE EDİLMEMELİ”
Kendisi ve partisinin tasarı aleyhinde oy kullandığını çünkü tarihin politize edilmesine karşı olduklarının altını çizen Blix, bununla beraber 1915 olaylarının irdelenmesi gerektiğini yani konunun tarihçilere, akademisyenlere ve gazetecilere bırakılarak, onların konunun üzerine eğilmesini ve o dönemde neler yaşandığını ortaya çıkarmalarını önemli bulduğunu söyledi. Blix, problemin ancak bu şekilde çözülebileceğine inandığını da sözlerine ekledi.

“AŞIRI SAĞIN PARLAMENTOYA GİRMESİ BENİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI”
Geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerde aşırı sağın parlamentoya girmesinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ve üzdüğünü ifade eden Blix, “Aşırı sağın başarısında biz siyasilerin seçim kampanyası döneminde eğitim, işsizlik, toplumun gelişmesi gibi herkesi ilgilendiren temel konuları değil de sosyal demokratların da etkisiyle seçimi kim ne kazanır, sonuçlar nasıl olur gibi tali konuları konuşması etkili oldu sanıyorum.” dedi. “Biz partiler olarak toplumun temel meselelerine eğilmemiz halinde insanlar problemlerin çözümü için ne aşırı sağ ne de değil aşırı sol uç noktadaki partilere yönelmezler.” diye konuşan Blix, “Çünkü aşırı uç fikirlere sahip insanlar veya partiler toplumun temel meselelerine bir çözüm önerileri yok. Daha çok bu problemleri gizleme ve geri götürme gibi bir fonksiyonları oluyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

“TERÖRÜN İLACI DEMOKRATİK VE AÇIK TOPLUM”
Norveç’te geçen yaz gerçekleştirilen korkunç terör eyleminden toplum olarak büyük bir dehşet duyduklarını belirten Blix, “Ancak bu tip terör eylemlerine İskandinavya bölgesi olarak güçlü ve doğru tepki veriyoruz. Bu terör eylemi komşularımız gibi bizimde demokratik ve açık toplumun önemine olan inancımızı daha da artırdı. Her ne kadar demokratik ve açık toplum korkunç insanlara korkunç eylemler yapabilmek için biraz imkân tanıyor gibi görünüyorsa da çözümün demokratik ve açık toplumda olduğuna inanıyoruz. Toplumun bu yöne doğru ilerlemesi gerektiğine inanıyoruz ve her türlü aşırılık ile kanunlar içinde ve açık toplumun sınırları gözetilerek etkili bir mücadele verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.


“TÜRKİYE-İSRAİL GERGİNLİĞİNDEN BİRAZ ENDİŞELİYİM”
Son dönemde Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerginlik nedeniyle biraz endişeli olduğunu da ifade eden Blix, “ Hepimiz biliyoruz ki iki güçlü ülkenin ilişkileri Akdeniz`i birbirine bağlayan bir köprü görevi görüyordu, umarım bu köprü yerinde kalır. Çünkü bu köprüye ihtiyacımız var. Ortadoğu sorununda izlenmesi gereken yol İsrail-Filistin anlaşmazlığına barışçıl bir çözüm bulmak. Bunun içinde hem İsrail`e hem de Filistin`e bu süreçte yardım edebilecek güçlü ülkeler olmalı.” şeklinde konuştu.


TÜRKİYE’DEN İSVEÇ’E GÖÇ, İLİŞKİLERİ KUVVETLENDİRDİ
İsveç ve Türkiye tarihi ilişkilere sahip iki ülke olduğuna değinen Blix, “Bu ilişkiler son dönemde daha da güçlendi. Bunun sebebi Türkiye’den İsveç’e olan göç eden 100 bini aşkın insan. Bu insanlara sadece İsveç toplumun gelişmesine katkıda bulunmadılar aynı zamanda iki ülke arasındaki bağların kuvvetlenmesini sağladılar.” dedi. Blix; Türkiye kökenli toplumun önümüzdeki yıllarda da kültürel, ekonomik ve sportif alanda ilişkilerin daha da gelişmesi adına büyük rol oynayacağını da ifade etti.