İsviçre'ye Uzan'ların 'hesabı' Sorulacak

İstanbul 10.

Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 'kara para aklama davasında' Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) avukatları, Uzan Ailesi’nin İsviçre’deki banka hesap kayıtlarının incelenmesini talep etti. Mehkeme, talep doğrultusunda İsviçre adli makamlarına uluslararası kurallara göre yazı yazılmasına karar verdi.
Örgütlü olarak kara para aklama suçundan Cem Uzan, Kemal Uzan, Hakan Uzan, Yavuz Uzan Melahat ve Ayşegül Uzan'ın da aralarında bulunduğu 25 sanıklı davanın görülmesine devam edildi. Duruşmaya başka suçtan hükümlü Hilmi Başaran ve Tacettin Pak ile 9 tutuksuz sanık geldi. Duruşmada müdahiller; Müflis İmar Bankası İflas İdaresi, Maliye Bakanlığı ve TMSF avukatları da hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, haklarında yakalama kararı bulunan Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Melahat Uzan, Murat Hakan Uzan, Ayşegül Uzan, Cem Cengiz Uzan, Mustafa Düzgünce ve Antonio Luna Betancourt’un yakalanmadığını yakalama çalışmalarının devam ettiğini tutanağa geçirdi.

BANKA SAHİPLERİ LÜKS İÇİNDE YAŞARKEN, ÇALIŞANLAR İŞSİZ DURUMDA
Sanık Raife Aynur, İmar Bankası’nın binlerce çalışanının aç ve işsiz olduğunu söyledi. Bankanın sahiplerinin yurt dışında lüks içerisinde yaşadığını belirten Aynur, herşeyden habersiz birşekilde çalıştıklarını, suçlamaları kabul etmediğini sözlerine ekledi.
Sanık Çiğdem Karabük de 2003 yılında İmar Bankası Bütçe Bilanço ve Raporlama bölümünde memur olarak çalıştığını aktardı. Görevinin verileri BDDK’ya gönderilecek şablonlara işlemek olduğunu söyleyen Karabük, bunları değiştirme ve oluşturma yetkilerinin olmadığını bu nedenle de suça herhangi bir katılımının bulunmadığını kaydetti.
Sanık savunmalarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti TMSF talebi doğrultusunda İsviçre adli makamlarına yazı yazılarak Uzan ailesinin İsviçre’deki hesap kayıtlarının istenilmesine karar verdi. Duruşma 2 Şubat 2012’ye ertelendi.