Dünyanın Gözü, Başbakan Erdoğan İle Somali`ye Açıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, 19 Ağustos 2011 tarihinde açlıkla mücadele eden Somali`ye gerçekleştirdiği ziyaret, dünya ülkelerinin dikkatlerini bu ülkeye çekti.

Dünyanın Gözü, Başbakan Erdoğan İle Somali`ye Açıldı
Türkiye`nin yardımları Somali`ye artarak devam ederken, dünya ülkelerinden de bu ülkeye ilgi arttı. İngiltere, İsviçre, İspanya, Norveç, Danimarka gibi çok sayıda Avrupa ülkesinden bakanlar ve üst düzey yetkililer Somali`yi ziyaret etti.

Başbakan Erdoğan`ın talimatıyla Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında oluşturulan Somali Yardımları Koordinasyon Kurulu`nun kararı ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA)`nin organizasyonu ile Som`aliye 200 kişilik bir heyet gitti. Kuraklık ve iç savaşın pençesindeki ülkenin yeniden ayağa kaldırılması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Türk Havayolları (THY)`na ait özel uçakla Ankara`dan Somali`nin başkenti Mogadişu`ya gelen TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam`ın başkanlığındaki heyet, Mogadişu Limanı`nda Somalililerle birlikte oluşturulan sektörel grup çalışmalarını gerçekleştirdi. 15 ayrı grubun oluşturduğu sektörel çalışma toplantılarında ulaştırma, sağlık, liman, tarım, çevre ve toplu konut konularında iki ülkenin bakanlık düzeyinde bürokratları ikili görşmeler yaptı.


BAŞBAKAN ALİ: ERDOĞAN SESİMİZİ DÜNYAYA DUYURDU
Çalışma toplantıları öncesinde Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali ve Mogadişu Eyalet Valisi Mahmud Ahmet Nur, birer `hoşgeldiniz` konuşması yaptı. Abdiveli Muhammed Ali, Başbakan Erdoğan`ın Ramazan ayında gerçekleştirdiği Somali ziyaretinin, Somali için dönüm noktası olduğunu vurguladı.
Başbakan Erdoğan`ın gelişi ile birlikte dünyanın Somali`yi konuşmaya başladığını anlatan Ali, "Bu ziyaret sayesinde Somali`nin umutları yeşerdi. Somali`ye yardım için bu kadar kalabalık bir heyeti yeniden gönderen Türk devleti, bize olan dostluğunu tüm açıklığı ile gözler önüne sermiştir. Türkiye`ye minnettarız." dedi.


VALİ NUR: "ERDOĞAN`IN ADINI EN BÜYÜK CADDEYE VERECEĞİZ"
Mogadişu Eyalet Valisi ve Belediye Başkanı Mahmud Ahmet Nur ise Somali`de 20 yıldır yaşanan karmaşanın ardından Başbakan Erdoğan`ın ziyaretiyle yeni bir dönem açıldığını ifade etti.
Erdoğan`ın ziyaretinin ardından, 3 hafta içinde İngiltere, İsviçre, İspanya, Norveç, Danimarka gibi çok sayıda Avrupa ülkesinden bakanlar ve üst düzey yetkililerin Somali`yi ziyaret ettiğini anlatan Ahmet Nur, "Sayın Erdoğan`ın ziyareti, çok mübarek bir ziyaretti bizim için. Kendisine olan minnettarlığımızın ifadesi olarak Mogadişu`nun en büyük caddesinin adını `Erdoğan Caddesi` yapacağız." diye konuştu.


TİKA BAŞKANI ÇAM: "SOMALİ ANA YURDUM OLDU"
TİKA Başkanı Serdar Çam da son 1,5 ayda 3 defa Somali`yi ziyaret ettiğini belirtti. Başbakan`ın 19 Ağustos ziyaretinin Somali için de Türkiye için de dönüm noktası olduğunun altını çizen Çam, bundan sonra Türk halkının Somali ile çok daha yakın bir ilişki içinde olacağını vurguladı. Başbakan Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ`ın selamlarını getirdiğini anlatan Çam, Erdoğan`ın, Bozdağ`a, iki ayda bir Somali`yi ziyaret edip gelişmeler hakkında bilgi alması talimatı verdiğini dile getirdi.
Yaklaşık 200 kişilik heyette mühendisler, teknik personel ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri bulunduğunu ifade eden Çam, şöyle devam etti: "TİKA olarak karşılıklı işbirliği ile Somali`yi yeniden eskisi gibi Afrika`da güçlü ve büyük bir ülke olmasını sağlayacağız."
Göreve yeni başlayan Türkiye`nin Somali Büyükelçisi Kamil Torun ise Mogadişu`da Türk büyükelçiliği açılması için çalıştıklarını belirterek, "Birkaç ay içinde büyükelçilik açılacak. Elçilik açıldıktan sonra ben de buraya yerleşeceğim." şeklinde konuştu.


THY GENEL MÜDÜRÜ KOTİL: "SOMALİ`Yİ DÜNAYA BAĞLAYACAĞIZ"
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil de Mogadişu Havaalanı`nın aslında oldukça güzel olduğunu belirterek, altyapısındaki bazı eksikliklerin giderilmesi halinde THY olarak buraya sefer başlatmayı düşündüklerini ifade etti. Konuyu, iki haftada bir toplanan yönetim kurulu toplantısında dile getireceğini anlatan Kotil, havaalanının sorunlarının giderilmesi için yardımcı olacaklarını söyledi. Kotil, buraya seferlerin başlamasının Somali`nin aynı zamada 144 ülke ile irtibatını sağlayacağını belirtti.


DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DİNİ EĞİTİM VERECEK
Ayrıca, 20 kişilik bir ekiple heyete katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özavşar ise Somali`nin ihtiyacının geçici yardımlar değil, kalıcı projeler olduğunu söyledi. İkili görüşmelerde kendilerinden bazı taleplerin olduğunu dile getiren Özavşar, bunların başında eğitimin geldiğini ifade etti. Yargıda çalışanlar dahil, yaklaşık 2 bin kişiye dini eğitim verilmesinin istendiğini aktaran Özavşar, "Bu talebi, Türkiye`ye gittiğimizde değerlendireceğiz ve en kısa zamanda yerine getireceğiz. Ayrıca, burada hasar görmüş tarihi camiler var, bunların tadilatı gerekiyor. Bu konuda da TOKİ ile görüşeceğiz." şeklinde konuştu.

Ramazan ayında buraya geldiklerini ve vatandaşların verdiği fitre, zekat ve sadakları ihtiyaç sahiplerine koordineli bir şekilde dağıttıklarını anlatan Özavşar, Diyanet İşleri Başkanlığı`nın Somali`ye yönelik başlattığı yardım kampanyasında şimdiye kadar 120 milyon TL toplandığını açıkladı. Bu paranın, Somali halkının ihtiyaçları doğrultusunda harcanacağını dile getiren Özavşar, şöyle dedi: "Bizden talep edilenleri Diyanet olarak tek başına karşılamamız mümkün değil. Bu konuda TİKA`nın desteğine ihtiyacımız olacak."