Güney Afrika, Libya Konferansı’nı Boykot Ediyor

Norveç’e resmi ziyarette bulunan Güney Afrika lideri Jacop Zuma, Oslo’da yaptığı açıklamada, Paris’te düzenlenen Libya Konferansı’nı boykot ettiklerini söyledi.

Güney Afrika, Libya Konferansı’nı Boykot Ediyor
Zuma, NATO’nun Libya saldırılarına başından beri şiddetle karşı olduklarını tekrar etti.

Norveç’te basının karşısına çıkan Zuma, “BM’nin 1973 sayılı kararına dayanarak Libya’ya hava saldırılarında bulunmasından memnun değiliz. Eğer askeri bir önlem alınacaksa siviller için alınmalıydı. Ama sonunda gördük ki siviller öldürüldü.” dedi. BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyesi ve Afrika Birliği’nin (AU) en güçlü ülkesi olan Güney Afrika’nın lideri, sivillerin hayatının korunması için “Libya’da uçuşa yasak bölge ” için oy kullandıklarını , ancak NATO’nun saldırılarını tasdik etmediklerini belirtti.

Zuma, “NATO sivilleri koruyacağına, muhaliflere avantaj sağlamak için halka bomba yağdırdı” sözleriyle Norveç’ten Paris’e gönderme yaptı.

Güney Afrika lideri ayrıca, BM kararlarını kullanarak hava saldırısı yapan NATO’yu, AU’nun barış çabalarını boşa çıkarmakla suçladı. Zuma, Libya’nın yeniden inşasında öncü rolü Avrupalı liderlerin değil, Afrika Birliği ve BM üstlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Afrika Birliği adına çatışmaların en şiddetli olduğu günlerde Trablus`ta iki defa Muammer Kaddafi ile görüşen Jacop Zuma, Libya Ulusal Geçici Konseyi’nin tanımayacaklarını bir defa daha dile getirdi. AU’nun geçen dönem başkanlığını yapan Muammer Kaddafi, halen bir çok Afrika lideri tarafından meşru gözüküyor. En son, Kaddafi ile arası iyi olan Zimbabve’nin lideri Robert Mugabe, Kaddafi’yi tanımayan ülkesindeki Libyalı diplomatları sınır dışı kararı aldı.

Güney Afrika`da Libya devletine ait çok önemli mal varlıkları bulunuyor.