Gül Karargah'taki yeni uygulamayı değerlendirdi

Asker-sivil ilişkilerinde yaşanan değişiklikler ve törenlerdeki protokol düzenlerine ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, “Yaşananları gelişen bir ülkenin düzenlemeleri olarak görmek gerekir” dedi.

Gül Karargah'taki yeni uygulamayı değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Gül TSK'nın kaldırdığı e-muhtırayla ilgili "İnanıyorum ki herkes zaten bunlardan bir pişmanlık da duymuştur" ifadelerini kullandı.

Bayramın ikinci gününde, İstanbul'da çocuklarla bayramlaştıktan sonra gazetecilerin özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri uygulamalarında yaşanan değişikliklere ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos'ta Başkomutan sıfatıyla tebrikleri kabul etmesinin yankıları sürüyor. Gül bu yöndeki sorulara cevap verdi:

ARA DÖNEMLERDEN KALAN GELENEKLER

"Yıllar öncesinin olağanüstü dönemlerinden ara dönemlerinden kalan geleneklerimizdi. Dolayısıyla bunları yeniden düzenliyoruz. Bunların sadece böyle anlaşılması mı gerekir? Bu alışkanlıklar aslında bugünkü gelişmiş Türkiye'ye pek yakışmıyordu. Onun için bunları başka yöne çekmemek gerekir.

Silahlı Kuvvetlerimizin gücüyle bütün Türk milleti gurur duyar ve daima da güven duyar. Bunu öncelikle herkesin bilmesini isterim ve farklı farklı noktalara, yönlere, bu değişikliklerin çekilmesini istemem.

ANAYASA DAR GELİYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri, bizim göz bebeğimizdir. Onun gücü hepimize huzur verir, hepimize güven verir, hepimize gurur verir ama bu düzenlemeler de gelişen, demokratik olarak çok farklı noktalara gelen bir ülkenin düzenlemeleri olarak görmek gerekir. Bakın Anayasa değişikliğinden konuşuyoruz. En büyük belge Anayasa'yı değiştirmek. Niye değiştiriyoruz? Demek ki bugünkü Anayasa da bugünkü Türkiye'ye pek yakışmıyor, dar geliyor. Eski Türkiye'nin Anayasası'ydı, bugünkü gerçeklerimize uygun yeni bir anayasa yapmak için el birliği ile nasıl uğraşıyorsak, diğer düzenlemeleri de buna göre yapıyoruz. Bunun böyle bilinmesini isteriz."

HERKES PİŞMANLIK DUYMUŞTUR

Genelkurmay'ın internet sitesinden kaldırdığı e-muhtırayla ilgili soruya Gül, "Bütün bunlar, o da tabii ki olağanüstü konulardır. Türk halkı da bundan memnun değildi. İnanıyorum ki herkes zaten bunlardan bir pişmanlık da duymuştur. Dolayısıyla bugüne bakmamız lazım, geleceğe bakmamız lazım. Hep beraber hem kurumlarımızı, hem ülkemizi, bütün milletimizi mutlu etmek için ne gerekiyorsa el birliği içinde çalışmamız gerekir. Öyle de oluyor'' diye cevap verdi.