Kanserli Çocuklar Şehir Dışına Gitmek Zorunda Kalmayacak

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi aldığı yeni kadrolarla, hastaların şehir dışına gitme çilesine son verdi.

Özellikle kanserli çocuk hastaların takibi ve tedavisinin Kayseri ve Ankara gibi illerde yapıldığını kaydeden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, aldıkları kadroyla bu sıkıntının ortadan kalktığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne pediatrik hematolog, yeni doğan, onkoloji ve radyasyon onkolojisi bölümlerine 4 yan dal uzmanı verdiğini söyledi.
Pediatrik kardiyologun da gelecek dönemde hizmete başlayacağını kaydeden Prof. Dr. Dökmetaş, yıllardır kanserli çocuğu olan ailelerin tedavi ve takibini şehir dışında yaptırmak zorunda kaldığını hatırlattı.
Ciddi maddi külfet altına giren ailelerin kendilerine sık sık neden Sivas’ta da pediatrik hematolog olmadığı yönünde şikâyetlerin geldiğini hatırlatan Dökmetaş, bu kadroyu bu dönem aldıklarını ve ailelerin çocuklarının tedavisi için artık şehir dışına çıkmak zorunda kalmayacaklarını vurguladı.

3 yıl içinde Cumhuriyet Üniversitesi’nde birçok yan dal uzmanının tamamladığını ifade eden Dökmetaş, “Yıllardır kapalı olan onkoloji hastanemiz açılmış oldu. Nefroloji, kardiyoloji gibi bölümler güçlendi. Genel dâhiliyenin alt grupları olan yan dalları neredeyse tamamladık. Pediatri çocuk hastalıklarında biraz sıkıntımız vardı. Bunu da son iki kurada tamamlamış olacağız. Bir iki alanda eksiğimiz var bunları da temin etmeye çalışıyoruz. Sivas’ta Sivas halkı ve çevre illerden gelen insanlara hizmet vermeye çalışıyoruz. 80 profesör, 60 yardımcı doçent, 40 doçentle 180 öğretim görevlisi sayısına ulaştık. 362 hemşiremiz 224 araştırma görevlimiz var." şeklinde konuştu.

Hemşire ve personel sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden Dökmetaş, "Şu anda 17 hemşiremiz ayrıldı. 362 olan hemşire sayımız düşüyor. Avrupa’da yatak başına bir hemşirenin ideal olduğu söylenmişti. Türkiye ortalaması ise yatak başına 0,8. Çevremizdeki illerde de durum böyle. Ama Sivas’ta bu oran şuan 0,4’lere düştü. Hemşirelerimiz can siperâne çalışıyor, yeni hemşire kadromuz yok. Hizmet alımı şeklinde hemşire sayısını arttırmaya çalışıyoruz. Yakın zamanda gidereceğimizi ümit ediyorum.” diye konuştu.

Hayırseverlerin desteğiyle pediatrik yoğun bakım ve ‘Anne evi’ yaptıklarını aktaran Dökmetaş, yoğun bakımların üniversitelerin olmazsa olmazı olduğunu söyledi.
En son pediatrik yoğun bakımı hazırladıklarını ve bayramdan sonra açılışını yapacaklarını belirten Dökmetaş, “Yıllardır kapıda yoğun bakım yazıyordu içeriye girdiğinizde sıradan bir odaydı. Şuan modern olması gereken bir yoğun bakım yapıldı. Sıkıntılarımızdan birisi de yeni doğanda annelerin kalabileceği bir mekan yoktu. Anne odası diye bir alan oluşturduk. Onun da açılışını bayramda yapacağız.” dedi.