Kosova Başbakanı Taçi, Ab Yüksek Temsilcisi Ashton İle Görüştü

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton ile siyasi ilişkileri görüşmek üzere bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenledikleri basın açıklamasında Catherine Ashton, Başbakan Taçi‘yi, Kosova‘lı görüşmeci Tahiri‘yi ve onların Sırp meslektaşlarını kutlayarak, "Cumartesi günkü anlaşmalar zor fakat önemli meselelere AB çözümü niteliğini taşıyor. Serbest dolaşım özgürlüğü, nüfus idaresi ve okul diplomalarının kabulü hakkındaki bu anlaşmalar iki taraf için de iyi oldu. İki taraf da bir şey vermeden çok şey kazandı" dedi.

"Çok iyi kanun paketlerinin görüşüldüğünü bilmekten mutluluk duyuyorum. Umarım parlamento da bu kanunları geçirir. AB‘nin Kosova‘da hukukun üstünlüğü yönünde yaptığı Eulex çalışması konusunda Başbakan Taçi‘yi cesaretlendiriyorum. Eulex polis, adalet ve gümrük konularında hukukun üstünlüğünü geliştirecek ve organize suç ve yolsuzlukla yapılan savaşa yardımcı olacak" ifadelerini kullanan Ashton "Bugünkü son mesajım, AB‘nin Kosova‘nın Avrupa perspektifine bağlılığının tekrar altını çizmek olacak" diyerek

sözlerini bitirdi.

Ashton‘ın ardından konuşan Haşim Taçi ise, "Bütün komşularımızla iyi ilişki kurmak yolunda ilerliyoruz. Kosova yolsuzlukla savaşarak ve AB prensiplerine dayanarak hukukun üstünlüğünü sağlayacak. Ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası‘yla ilişkilerimizi sürdüreceğiz ve AB ile gelecekte vizelerin kaldırılması ile sözleşme ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde elimizden geleni yapacağız ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği 2008‘de Kosova‘nın Avrupa perspektifinin, Avrupa‘nın Balkanların batısıyla ilgili perspektifiyle uyumlu olduğunu belirtmişti.

Kaynak: İHA