Antalya‘da Ören Yerlerine Turist Yağıyor

Türkiye‘nin önemli turizm merkezlerinden Antalya yıl sonuna kadar 11 milyon turisti ağırlamayı hedeflerken, bu yıl müze ve ören yerlerini gezen ziyaretçi sayısı geçen yıla oranla yüzde 65 oranında artış gösterdi. Turistlerin en gözde ziyaret yerleri, Noel Baba Kilisesi ile Myra antik kenti oldu.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün rakamlarına göre, geçen yılın ilk 6 ayında 1 milyon 108 bin 40 kişinin ziyaret ettiği müze ve ören yerlerini bu yılın aynı döneminde 1 milyon 525 bin kişi gezdi. Ziyaretçilerin bıraktığı para da geçen yıla göre artış gösterdi. Geçen yıl haziran ayı sonunda müze ve ören yerlerine gelen ziyaretçilerden elde edilen gelir 2 milyon 778 bin lira iken, rakam bu yılın aynı döneminde 3 milyon 757 bin 180 liraya yükseldi.

ZİYARETÇİ VE GELİRDE BÜYÜK ARTIŞ

Geçen yıl en çok Aspendos Antik Tiyatro ziyaret edilirken bu yıl Myra antik kenti ve Noel Baba Müzesi büyük ilgi gördü. Geçen yılın ilk 6 aylık döneminde Noel Baba Kilisesi‘ni 143 bin 700 kişi ziyaret ederken, 156 bin 420 TL bıraktı. Bu yılın aynı döneminde Noel Baba Müzesi‘ni ziyaret eden 262 bin 377 kişi 209 bin 110 TL bıraktı. Myra antik kentini geçen yılın aynı döneminde 158 bin 107 kişi ziyaret ederken, 159 bin 370 bin lira gelir bıraktı; bu yıl ise 262 bin 377 kişi ziyaret edip 235 bin 715 TL gelir

bıraktı.

Perge de bu yıl ziyaretçi sayısını artırdı. Geçen yıl Perge‘yi 143 bin 235 kişi ziyaret etti, 212 bin 400 lira gelir bıraktı. Bu yıl aynı dönemde Perge‘yi ziyaret eden 237 bin 229 kişiden 308 bin 125 lira gelir elde edildi.

RUSLAR NOEL BABA KİLİSESİ VE MYRA‘YI SEVDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Antalya Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, 2011 yılının ilk 6 aylık döneminde turizmde yüzde 15‘lik bir artış yaşandığını söyledi. Bu artışın özelikle kış aylarından beri devam ettiğini hatırlatan Acar, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte bütün otellerin dolu olduğunu kaydetti. Yaşanan bu yükselişin hem turizmci hem de esnafın yüzünü güldürdüğünü ifade eden Acar, "Bu artışa paralel olarak ören yerleri ve kültür turizmiyle ilgili müthiş bir artış gözlemliyoruz. Antik kentlerimiz

var ki şimdiye kadar görmediği en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. 2010 yılının ilk altı ayına göre bu yıl, Rusya‘dan Antalya‘ya gelen misafir sayısında sayısal değişim olarak 166 binlik bir artış görüyoruz. Bu artış ören yerlerimize de yansıdı. Myra antik kenti ve Noel Baba Kilisesi özellikle Rusların büyük bir ziyaretine uğruyor" dedi.

"ANTALYA‘DA ESASLI BİR KÜLTÜR TURİZMİ YAPILIYOR"

Ören yerlerinin bu yılın ve geçen yılın ilk altı aylık verileri hakkında bilgiler aktaran Acar, "Myra ve Noel Baba Kilisesi ziyaretlerinde yüzde 65‘lik bir artış gözlemliyoruz. Çok önemli ören yerlerinden Perge ziyaretçide tarihi rekor kırdı. Geçen yıl 143 bin kişinin ziyaret ettiği Perge‘yi bu yılın aynı döneminde 237 bin kişi ziyaret etti. Ziyarette yüzde 66‘lık bir artış oldu. Kaş- Patara‘da meclis çalışmalarıyla birlikte ziyaretçi sayısı arttırdı. Patara‘yı geçen yıl 31 bin 500, bu yıl ise 52 bin

kişi ziyaret etti. Ziyaretçi sayımız her geçen gün artıyor. Bu da bizleri sevindiriyor. Bu istatistikler bize Antalya‘da deniz kum değil, esaslı bir kültür turizmi yapıldığını gösteriyor" diye konuştu. Ören yerlerinin hiçbirinde tuvalet veya temizlik sorunu olmadığına dikkati çeken Acar, "Misafirlerimize ücretsiz şekilde her türlü özel hizmet veriliyor" dedi.

"HEDEF YAKALANACAKTIR"

Antalya‘nın hedefinin bu yıl 11 milyon turisti ağırlamak olduğunu hatırlatan Acar, "Şu andaki yüzde 15‘lik artış devam ettiği sürece bu hedef yakalanacaktır. Dünyanın en iyi yüz oteli arasından 39 tanesi Türkiye‘den çıktı. Bunun büyük çoğunluğu Antalya‘dan seçildi. Havalimanımız Avrupa‘nın en iyisi seçildi. Bu istikrar sürdüğü sürece değil Antalya‘nın, değil Avrupa‘nın Dünyanın en büyük turizm destinasyonu olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: İHA