Türkiye‘nin Vetosu Avusturya Basınında Manşetlerde

Avusturya ve Türkiye arasında AGİT Genel Sekreterliği konusunda yaşanan veto krizi büyüyerek devam ediyor.

Türkiye‘nin Vetosu Avusturya Basınında Manşetlerde
Avusturya ve Türkiye arasında AGİT Genel Sekreterliği konusunda yaşanan veto krizi büyüyerek devam ediyor. Avusturya basını ve kamuoyu konuyu milli bir mesele haline dönüştürdü. Avusturya, Türkiye‘nin AB üyeliğine karşıtlığı ile bilinen eski eski Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik‘i AGİT Genel Sekreterliği için aday göstermiş fakat Türkiye bu adayı veto etmişti.

‘Türkiye’nin eski Dışişleri Bakanı Plassnik’ten rövanş aldığı’ şeklinde iddiaların yer aldığı haberlerde, iki ülke ilişkilerinin durma noktasına geldiği belirtiliyor. Tüm gazeteler olayı 1. sayfalarından duyururken, geçen yıl Büyükelçi Ecvet Tezcan’ın ülkenin uyum politikalarını eleştirmesiyle oluşan Türkiye karşıtı duygusal hava, özellikle bulvar gazetelerin haberlerinde yine göze çarpıyor. Die Presse haberi, ‘Buz dönemi, Türkiye-Avusturya’ başlığıyla duyururken, Österreich gazetesi ise ‘Türkiye skandalı; veto edildi, çünkü o bir kadın’ ifadelerini kullandı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, yaşanan bu olayın güven kaybına yol açtığını ifade ederek, ‘‘Bu yapılan anlaşılmaz ve kötü bir stil. Türkiye’nin bu tavrı, Avusturya’nın imtiyazlı ortaklık tavrında ne kadar haklı olduğunun bir göstergesidir. Dostça olmayan tavırlar aynı şekilde karşılık bulur.‘" dedi.

ATTIĞI İMZAYI UNUTAN AVUSTURYA, AYNI SEBEPTEN DOLAYI TÜRKİYE’Yİ SUÇLUYOR

Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, medyaya yaptığı açıklamalarda, ‘‘Partnerlerinizin yapılan anlaşmalara sadık kalmadığı bir ortamda politika yapmak zor." ifadelerini kullanması, Türkiye’nin tam üyelik tartışmalarında aynı argümanla Avusturya’yı eleştirmesiyle oldukça benzerlik gösterdi. AB konusunda 2005 yılında attığı imza ile Türkiye’nin tam üyelik müzakerelerine başlamasına onay veren Avusturya, o günden bu yana ‘imtiyazlı ortaklık‘ tartışmasının en ateşli savunucularından biri oldu.

TÜRKİYE’NİN ADAYI ERSİN ELÇİ: AVUSTURYA BİZİM ADAYLIĞIMIZI BLOKE ETTİ

Öte yandan Avusturya medyasına konuşan Türkiye’nin AGİT Genel Sekreteri adayı Büyükelçi Ersin Elçi, Avusturya’nın kendi adaylığını bloke ettiğini söyledi. Adaylığını ilk açıklayan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Elçi, AGİT Genel Merkezi’nin bulunduğu Viyana’nın bir aday çıkarmasının doğru olmadığını ve Avusturya’nın bu kurumdan politik ve ekonomik olarak oldukça fazla yararlandığını belirtti.

Brezilya Büyükelçisi Elçi, ‘‘AGİT’e üye birçok ülke, AGİT’te yer alan AB ülkelerinin kurumu AB’nin bir kolu yapmak istedikleri izlenimine sahip.‘‘ dedi.

Elçi, AGİT’te üç dönemdir AB ülkelerinden genel sekreterlerin görev yaptığını, Viyana’nın batısında yer alan ülkelerin doğusundakilere sürekli insan hakları dersi vermeye çalıştığını ve AGİT ile bazı üyelerin aralarında oldukça mesafe olduğunu ifade etti.