Abd‘nin Ankara Büyükelçisi Rıccıardone Adana‘da

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, "Suriye konusunda Türk hükümeti ile tamamen beraberiz. Suriye devletinin derhal çok ciddi reformlar yapması lazım. Ayrıca şiddet kullanılmaması gerekir" dedi.

Abd‘nin Ankara Büyükelçisi Rıccıardone Adana‘da
Ülkesinin bağımsızlığının 235‘inci yıldönümü dolayısıyla ABD Adana Konsolosluğu tarafından Hilton Oteli‘nde düzenlenen törene, eşi Marie ile birlikte katılan Francis Ricciardone, resepsiyon öncesi gazetecilerle Türkçe sohbet etti. Ricciardone, Hatay üzerinden Türkiye‘ye sığınan Suriyeli mültecileri, misafir olarak kabul eden hükümete teşekkür ederek, "Onları cömert ve en iyi şekilde karşıladıkları için Türkiye‘ye minnettarız. İnşallah yakın bir zamanda Suriye‘deki durum halledilecektir" diye konuştu.

Ricciardone, "Suriye‘deki şiddetin artması halinde Libya‘ya olduğu gibi bir müdahale olabilir mi" sorusuna, "İnşallah öyle bir şey olmaz. Libya‘daki çok kötü bir durum. İnşallah Suriye‘de derhal ciddi reformlar alınacaktır" dedi.

Bir kaç gündür Güneydoğu illerini gezdiğini söyleyen Ricciardone, bu illerin çok geliştiğini ve zenginleştiğini gözlemlediğini söyleyerek, "Oradaki insanlar çok barışcıl. Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi şehirlerde ciddi potansiyel var. Amerikalı iş adamlarını bu bölgelere yatırım yapmaları için teşvik etmeye çabalıyoruz" ifadelerini kullandı.

TBMM‘de yaşanan yemin krizine değinen Büyükelçi Ricciardone, "Demokrasinize inanıyor ve destekliyoruz. Bu konuda iyimseriz. Siz yolunuzu ve çözümünüzü bulacaksınızdır. Son seçimler gayet başarılı geçti. Bu nedenle Türk halkını, Türk hükümetini ve muhalefetini tebrik ediyoruz" diye konuştu.

"Bağımsızlık Günü" töreninde ise, Konsolosluk Şeref Kıtası, Türk ve Amerikan bayrakları taşıdı ve iki ülkenin milli marşları okundu. Resepsiyona, Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, siyasi parti temsilcileri ve davetliler katıldı.

Kaynak: İHA