Üniversitelerde Normalleşme Süreci Hızla İlerliyor

Üniversitelerde uzun yıllar uygulanan başörtüsü yasağı uygulaması, bazı üniversitelerde kalkıyor.

Üniversitelerde uzun yıllar uygulanan başörtüsü yasağı uygulaması, bazı üniversitelerde kalkıyor. Bir zamanlar öğrenci velilerinin bile başörtülü katılamadıkları mezuniyet törenlerine şimdi başörtülü öğrenciler de rahatlıkla katılabiliyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakultesi öğrencisi Zeynep Demir, diplomasını kürsüye çıkarak Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş’ın elinden alırken mezun arkadaşları adına da bir konuşma yaptı. Demir, konuşmasında, ülkenin Atatürk‘ün gösterdiği hedefe ulaşması için çalışarak milletini seven, fikri hür, vicdanı hür, maneviyatı güçlü nesiller yetiştirmek için çaba göstereceklerini söyledi.

Türkiye 28 Şubat süreciyle birlikte, başörtülü annelerindahi üniversite kampüsleri ve mezuniyet törenlerine alınmadığı dönemlere şahitlik etmişti. Sivas’ta öğrenci velilerinin ve öğtetim görevlilerinin huzurunda yapılan mezuniyet törenindeki görüntü normalleşmenin de önemli bir adımı oldu. Mezun olan 5 bin 785 öğrenci için bugün üniversite kampüsü içinde bulunan Anfi Tyatro alanında bir tören düzenlendi. Törende, Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Jandarma Komutanı Murat Arslan ve Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş’ın da hazır bulundu. Törende 1974 yılında kurulan Cumhuriyet Üniversitesi’nin her geçen yıl büyüdüğünü belirten Rektör Dökmetaş, bugün itibariyle 30 binin üzerinde öğrencilerinin olduğunu kaydetti. Vali Kolat ve Belediye Başkanı Ürgüp de, kısa birer konuşma yaparak mezun olan öğrencilere bundan sonraki hayatlarında başarı diledi.

Üniversiteye bağlı fakulte ve yüksek okullardan mezun ve ilk üç dereceye giren öğrenciler kürsüye çağrılarak diplomaları takdim edildi. Mezun olan öğrenciler arasında not ortalamasına göre üniversite birincisi ise bu sene İlahiyat Fakültesi’nde çıktı. Birinci olan Zeynep Demir, diplomasını başörtülü bir şekilde kürsüye çıkarak üniversite röktürü Dökmetaş’ın elinden aldı. Demir daha sonra dönem birincisi olarak mezüniyet kütüğüne isminin bulunduğu levhayı çaktı. İkinci defa kürsüye gelen Demir, mezun arkadaşları adına bir konuşma yaptı. Konuşmasına, kendilerini bugünlere getiren anne ve babasına teşekkür ederek başlayan Demir, öğretim üyelerine de teşekkür etti. Demir, "Bugün burada hayatımızın bir sayfasını daha kapatıyor diğer sayfasını ise umutla açıyoruz. Bundan sonraki yaşamımızda da şehit kanlarıyla yoğrularak bizlere emanet edilen bu vatan ve devletin Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefe ulaşması için çalışacak, milletini seven, fikri hür, vicdanı hür, maneviyatı güçlü nesiller yetiştirmek için çaba göstereceğiz." dedi.

Demir’in konuşmasının ardından öğrenciler, mezuniyet andı içmelerek ve sonrasında keplerini havaya fırlatarak mezuniyet coşkusu yaşadılar.