Makro, İstanbul’Da İlk Mağazasını Hizmete Açıyor

Perakende grubu Makro, İstanbul’da ilk mağazasını 4 Haziran günü açıyor. Anadolu markası olarak yola koyulup ulusal bir marka haline gelen grup, sene sonunda 1 milyar TL ciro hedefliyor.

Perakende grubu Makro, İstanbul’da ilk mağazasını 4 Haziran günü açıyor. Anadolu markası olarak yola koyulup ulusal bir marka haline gelen grup, sene sonunda 1 milyar TL ciro hedefliyor.

1990’da Ankara Keçiören‘de 2 küçük marketi olan Kayserili Songör ailesi, bugün Türkiye’nin en büyük perakende gruplarından birini idare ediyor. İlk mağazası 1991’de açılan ve sektörde Ankara markası olarak tanınan Makro’nun bugün 11 ilde 148 mağazası bulunuyor. Artık ulusal bir marka haline gelen perakende devi İstanbul’da ilk mağazasını 4 Haziran’da hizmete sunuyor.

Makro yönetimi, basın toplantısı ile İstanbul Bağcılar’da hizmet verecek mağazasını tanıtıp yeni yatırım hedeflerini kamuoyuna açıkladı. Toplantıya Makro Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör ve Genel Müdür Mehmet Songör katıldı.

Şeref Songör, İstanbul’a açılacak mağazayı Anadolu’dan Avrupa’ya açılan ilk durak olarak tanımladı.

Yerel marka olarak başlayıp pek çok ulusal markayı gölgede bırakan grubun bu ayağının ölçeği, markanın hedefleri ve rekabetçi yapısı hakkında önemli ipuçları barındırıyor. Mekanda 55 bini aşkın ürün türü bulunurken, outlet manav ve geniş bir otopark alanına yer veriliyor.

MAKRO 5 SENEDE 4 KAT BÜYÜYECEK

Geçen sene 790 milyon TL’lik net ciro yapan Makro, 31 Aralık itibari ile ciroda 1 milyar TL’yi aşmayı öngörüyor. Fortune Türkiye’nin en büyük 500 şirket araştırması 2009 verilerine göre ciro sıralamasında ilk 100 firma arasında yer alan grubun mağaza sayısının sene sonuna kadar İstanbul’da 15’i, Türkiye genelinde 170’i bulacağı tahmin ediliyor.

2011 için belirledikleri 80 milyon TL’lik yatırımın 30 milyon TL’sini İstanbul’a ayırdıklarını belirten Şeref Songör, Türkiye’de perakende ticaretinin üçte birinin yapıldığı şehre gelmenin kendileri için büyük bir önemi olduğunu vurguladı. 2023’te Türkiye’nin 1 numaralı perakendecisi olacaklarını da ifade eden Songör, Makro’nun 5 senelik büyüme hedeflerini de şu şekilde açıkladı:

“Önümüzdeki 5 senede ciromuzu 4 milyar TL seviyesine getirmeyi amaçlıyoruz. Yatırım bütçemizi 500 milyon TL’ye, 148 olan mağaza sayımızı 450’ye çıkarmak için elimizden geleni ardımıza koymuyoruz. Bugün senede 70 milyon müşteriye hizmet veriyoruz, bu sayıyı 5 senede 250 milyon yapma gayretindeyiz. 4 bin 350 eleman ile Türkiye’de istihdamda 39. sıradayız. 5 yılda istihdamımızı 15 bine çıkarmayı esas alıyoruz.”

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNDE 1 NUMARA

Makro Genel Müdürü Mehmet Songör ise başarılarını müşteri patrondur anlayışına bağladı. 2011 Uluslararası 2. Gıda Zirvesi Müşteri Memnuniyeti Ödülü’ne layık görülen grubun felsefesi kalifiye ürünleri uygun fiyata tüketiciye sunmak. Çalışan memnuniyetinde de Türkiye’nin öncü kuruluşları arasında yer alan Makro, 2011’de Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Ankara’da sigorta prim borcu bulunmayan ve en fazla engelli sigortalı istihdam eden ilk 5 şirketten biri seçildi.