Karaurgan‘da En Güzel Buzağı Yarışması

Kars’ın Sarıkamış ilçesi Karaurgan Köyü‘nde 7.Geleneksel Güzel Buzağı yarışması düzenlendi.

Kars’ın Sarıkamış ilçesi Karaurgan Köyü‘nde 7.Geleneksel Güzel Buzağı yarışması düzenlendi.

Kars Tarım İl Müdürlüğü, BTC Toplumsal Yatırım Programı (TYP) kapsamında Kars Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi’ni uygulayan Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği (SÜRKAL) ve Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ( KDSYB), Karaurgan Kalkınma Derneği iş birliği ile düzenlenen 7. Geleneksel Güzel Buzağı Yarışması renkli görüntülere sahne oldu. Buzağı sahipleri yarışma öncesi buzağılarını özenle süsledi.

Bu yıl suni tohumlamayla doğan 01–04 aylık simental ve montofon ırkından 44 buzağının katıldığı yarışmada Montofon ırkında, Hayrullah Öztürk’e ait "Polat" isimli buzağı, Simental ırkında ise Hakan Ünaldı’nın "Behlül" adlı buzağısı birinci oldu. Birinci olan buzağı sahiplerine birer altın ile 5 torba buzağı yemi verildi.

Dereceye giren buzağıların sahiplerine ödülleri Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Fevzi Kaya ile BTC Toplumsal Yatırım Programı Danışmanı Ali Kapucu tarafından verildi. Sürkal yöneticisi Rahmi Demir,burada yaptığı konuşmada, olumlu sonuçları alınan suni tohumlama faaliyetinin bölgedeki üreticiler arasında özendirici olması ve her yıl bu projenin genişleyerek ilgi görmesi, suni tohumlama projesinin başarılı olduğunu gösterdiğini söyledi.

BTC Kars SÜRKAL Derneği Proje Müdürü Mahmut Sevgi ise,”Karaurganda 7 yıldır Geleneksel hale getirilen buzağı güzellik yarışmasının amacı, ırk ıslahı ile birlikte üreticilerin daha fazla gelir elde etmelerini sağlamaktır.” dedi. Sevgi, Kars DSYB, BTC-SÜRKAL Kars Projesi ve Tarım İl Müdürlüğü arasında yapılan ortaklaşa protokol çerçevesinde proje köylerinde 2009 yılında 420 adet ve 2010 yılında 1096 adet büyükbaş hayvana ve 2011 yılı Mart ile Nisan aylarında ise toplam 475 adet büyükbaş hayvana suni tohumlama yapıldığı, suni tohumlama

faaliyetinin 4 ay daha devam edeceğini ifade etti.