İranlı liderler paralarını yurtdışına kaçırıyor

Suriye'nin içinde bulunduğu durumdan tedirgin olan bazı İranlı liderlerin, paralarını yurtdışına kaçırdıkları iddia edildi.

İranlı liderler paralarını yurtdışına kaçırıyor
Londra'da yayımlanan Arapça Şark-ül Evsat gazetesinin 14 Nisan tarihli sayısında çok ilginç bir iddia ortaya atıldı. Buna göre Suriye'de sokakların karışması üzerine bazı İranlı liderler, parasını başta Türkiye olmak üzere Pakistan, Türkmenistan, Endonezya ve Malezya gibi ülkelere kaçırdı. Bu da İran yönetimini olayları kontrol altına almak için hızlı davranmaya zorladı.

Gazetenin İranlı muhafazakârlar ile çok yakın ilişkiye sahip bazı mali kaynaklara dayandırdığı iddiasında, "Çok sayıda muhafazakâr lider, rejimin çökmesinden korktuğu ve Arap dünyasındaki protesto dalgasının İranlıları sokaklara dökebileceğini düşündüğü için, son günlerde İran dışına milyonlarca dolar kaçırdı".

180 MİLYON DOLAR ÜÇ TÜRK BANKASI'NA
Gazete özellikle İran’daki derin endişe, aşırılıkçı kesimden ve özellikle de dini lider Ali Hamaney’e yakın olan çoğu isim ve devrim muhafızlarının, İran bankalarındaki paralarını Türkiye, Pakistan, Türkmenistan, Endonezya ve Malezya'ya kaçırdı.
Habere konu olan mali kaynaklara göre, üç Türk bankasına yetkililerin Sibah bankasındaki hesaplarından 180 milyon dolar aktarıldı.

220 MİLYON DOLAR İSE ENDONEZYA VE MALEZYA'YA
Aynı kaynaklara göre 220 milyon dolar ise Mileli ve Sadırat bankalarındaki hesaplardan Endonezya ve Malezya’daki iki bankaya havale edildi. Üstelik İran’dan kaçırılan paraların sahipleri arasında Merkez Bankası'ndan üst düzey yetkililer ve Hamaney’in ofisine bağlı insani yardım kurumlarının önde gelen isimleri de bulunuyor.
Bu kurumların arasında, Savaş Kurbanları Kurumu, Şehitler Kurumu ve İmam Humeyni Yardım Kurumu gibi kurumlar var. Güvenilir mali kaynaklar, bu kurumların çoğunun müdürlerinin paralarını İran’dan kaçırdıklarını teyit ediyor.