Chp Lideri Kılıçdaroğlu‘nun Açıklamaları

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Doğu ve Güneydoğu‘nun büyümesini yüzde 9.5, Türkiye‘nin büyümesini yüzde 7 hedefleyerek 2023‘e ilişkin sağlıklı ve tutarlı bir rapor hazırladıklarını belirterek, "Şunu iddia ediyoruz, Doğu ve Güneydoğu‘nun kalkınması ile ilgili olarak bizim hazırladığımız raporda hiçbir kamu kuruluşu böyle bir rapor hazırlamamıştır.

Kılıçdaroğlu, Göksu Restoran‘da CHP‘nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Ekonomik Kalkınma ve Stratejik Hedefleri içeren raporunu ekonomi yazarlarıyla paylaştı. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan‘ın ‘Başkanlık Sistemi‘ ile ilgili açıklamalarına ilişkin soru üzerine, Başbakan Erdoğan‘ın gündemi değiştirmek için başka bir konu bulamadığını ve başkanlık sistemini tartışmaya açmak istediğini savundu. Kılıçdaroğlu, "Türkiye‘nin sorunları var asıl o sorunları çözmek gerekiyor. Gereksiz bir tartışma" ifadesini kullandı.

Ekonomi yazarlarıyla neler konuştuğunun sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, Doğu ve Güneydoğu‘nun kalkınmasıyla ilgili büyümesiyle ilgili projelerin olduğu raporu gazetecilere açıkladığını belirterek, "Bu konuda bir sunum da yaptık. Sanıyorum güzel bir çalışma oldu. Yarın öbür gün biraz daha sağlıklı bir tartışma ortamı yakalarız" dedi.

Raporun içeriğinde nelerin olduğunun sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, o bölgenin ulaşım alt yapısını özellikle demiryolu açısından geliştirilerek bir lojistik merkez haline dönüştürülmesini istediklerini, yüksek teknolojinin kullanıldığı, yenilenebilir enerji kaynağı merkezi haline dönüştürülmesini öngördüklerini kaydetti. Özellikle Gaziantep, Maraş, Şanlıurfa gibi illerin cazibe merkezi olarak daha büyümesini, cazibe merkezlerinin oluşturulmasını yine bu raporda düşündüklerini anlatan Kılıçdaroğlu,

"Yüzde 9.5‘luk bir kalkınma hızı ile 2023 yılında AB‘nin aradığı yüzde 75‘lik bir süreci büyümeyi kişi başına gelir açısından yakalamayı hedefliyoruz. Bununla ilgili makro dengelerimiz düşündüğümüz çalışmalar açıklandı. O bölgedeki şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamına çıkarılmasının hayvancılık ve et üretimi kurumu aracılığıyla hayvancılığın besiciliğin yeniden o bölgede gelişmesini hedefliyoruz. Kaynak konusu soruldu o konuda ayrıntılı yanıtlar verildi. Makro dengeleri nasıl kurduğumuz konusunda

sorular geldi onunla ilgili açıklamalar geldi. Kaynak konusu raporumuzda ayrıntıları ile de var. Özellikle yabancı yatırımcıların gelmesi yeni yatırımların getirdiği gelir etkisi öngördüğümüz yatırımların geriye ve ileriye doğru sanayide ne tür değişiklikler yapacağı anlatımdı. Biz aynı zamanda oranın bir petrokimya üssü haline getirilmesini de istiyoruz. Boru hatları var ama bir petrokimya üssü değil burası. Hem istihdam yaratan hem de teknolojiyi getiren hızla büyüyen işsizliği yüzde 15.2‘den yüzde 6.1

düzeyine indiren bir çalışmaydı. Çalışmaya Sayın Erinç Yeldan da tartışmaya katıldı. Güzel bir tartışma oldu" şeklinde konuştu.

"BÖYLE BİR RAPORU İLK KEZ CHP HAZIRLADI"

Tartışmanın nasıl geçtiğinin sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Rapor bize sunulurken oldukça heyecanlanmıştım. Hem proje bağlamında hem de ayakları yere basan bir çalışmaydı. İlk kez kamunun bile yapamadığı bir çalışmayı CHP olarak biz gerçekleştirdik. Doğu ve Güneydoğunun büyümesini yüzde 9.5, Türrkiye‘nin büyümesini yüzde 7 hedefleyerek 2023‘e ilişkin sağlıklı tutarlı bir rapor hazırladık. Şunu iddia ediyoruz, Doğu ve Güneydoğunun kalkınması ile ilgili olarak bizim hazırladığımız raporda hiçbir kamu

kuruluşu böyle bir rapor hazırlamamıştır. İlk kez biz böyle bir rapor hazırladık. Bunu bir siyasal parti hazırlıyor. Rapor çok sayıda kişi tarafından 35-40 kişinin katıldığı bir komisyonda hazırlandı. Uzun süre partide tartışıldı. Yaklaşık 6 ay görüşüldü. Büyük ekonomi raporumuzun bir alt parçasıdır. Önümüzdeki günlerde hayvancılık, enerji ilgili raporlarda açıklanacak" diye konuştu.

Bir gazetecinin CHP‘nin bu raporda Kürt sorununu yüz günde çözme gibi bir iddiasının hatırlatılmasının üzerine Kılıçdaroğlu, "Yazılmayan raporla ilgili böyle bir görüş söz konusu değil. Raporun Merkez Yönetiminde görüşülmesi lazım. Orada görüşülmeden önce bu konuda bizim çevrelerle biraraya gelip tartışmamız gerekiyor. Van da yaptığımız toplantı bu sürecin önemli bir kısmıdır" dedi.

"CUMHURBAŞKANI GÜL EN GÜZEL CEVABI VERDİ"

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Ahmet Şık‘ın basılmamış kitabının internetten yayılması ile ilgili bir soru üzerine ise Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Kitabı indirmedim. Ama şunu gösteriyor, yasaklarla bir yere varılamayacağını gösteriyor. Yasaklarla 21. yüzyılın Türkiye‘sinde sonuç alamazsınız. Artık bunu o kararı veren yargıcın da görmesi lazım. Dünyayı tanıması lazım. Basılmamış kitabın yasağı mı olur? Eğer siz yasak getirirseniz yasağın getirdiği sonuç bu olur. Sanıyorum en güzel yanıtı da Sayın Cumhurbaşkanı verdi. Kitabın geniş kitlelere ulaşmasını yargıçlar sağladılar."

Kaynak: İHA