Kütüphaneler Haftası Etkinliklerle Kutlanıyor

28 Mart - 03 Nisan tarihleri arasında kutlanan 47. Kütüphaneler Haftası dolayısıyla Düzce İl Halk Kütüphanesi‘nde program düzenlendi. En çok kitap okuyanların ödüllendirildiği programda ödülleri kız öğrenciler topladı.

47. Kütüphaneler Haftası başladı. Hafta dolayısıyla Düzce İl Halk Kütüphanesi‘nde gerçekleştirilen kutlama programına Vali Vasip Şahin, Vali Yardımcıları Miktat Alan ve İlhan Turgut, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Sezer, Kültür ve Turizm İl Müdürü Özcan Budak, Müftü Alaaddin Gürpınar ile davetliler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlama programında açılış konuşmasını yapan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Abdullah Bilgin, insanlığın kültür ürünlerini toplum yararına sunan kütüphaneleri tanıtmak, kitabı ve kütüphaneyi sevdirmek amacıyla kutlanan Kütüphaneler Haftası‘nda bir takım kültürel etkinlikler düzenleyerek, halkın ilgisini kütüphanelere çekmeyi, kütüphanelerden azami derecede yararlanmalarını ve okuma alışkanlığı kazanmalarını hedeflediklerini söyledi.

Türk sultanlarının ve padişahların kütüphane kurmak üzere adeta birbirleri ile yarıştığına dikkat çeken Bilgin, "Günümüzde de kütüphaneler gelişerek hizmetlerini sürdürmeye devam etmişlerdir. Bugün en yaygın kütüphaneler, halk kütüphaneleridir. Halk kütüphaneleri her türlü bilgi kaynağını derleyen, düzenleyen, gelecek kuşaklara aktaran ve özellikle her yaş ve eğitim seviyesindeki vatandaşlarımızın hizmetine sunan kamu kurumlarıdır. Yani halk kütüphaneleri, kısaca halkın ömür boyu yararlanacakları bilgi mabetleridir" dedi.

İletişim tekniklerindeki yeni gelişmelerin, okuyucuların kütüphanelerde beklentilerini de değiştirdiğini ifade eden Bilgin, "İletişim teknolojilerindeki değişim ve gelişim, kütüphanelerimize de yansımıştır. Bakanlığımızın geliştirdiği Milas Otomasyon sistemine dahil olarak, kütüphanemizin materyallerinin tamamı programa yüklenmiş olup, araştırmacıların sorgulama yaparak daha kolay erişim yapmalarına imkan sağlanmıştır. Kütüphaneler, öğrenmenin, düşünmenin ve üretmenin yegane odak merkezidir. Her türlü eğitim aşamasında merkezİ resmi eğitim ortamı dışında yön belirleyici; hayata tutunabileceğimi bilgilerin toplandığı kutsal mekanlardır. Tarihin her döneminde var olan ve yaşadığı coğrafya kültürü ile damgasını vuran bir milletin nesilleriyiz. Yüce dinimizin ilk emri ‘oku‘ olduğu halde çok okuyan bir millet olamamamızın sıkıntılarını yeterince yaşadık. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize, kitap ve kütüphaneleri sevdirerek, okuyan, araştıran, geliştiren insanlar olarak yetişmelerini sağlamalıyız" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak ise, kütüphaneleri yaygınlaştırmak üzere çalışmalar yürüttüklerine değindi.

Gezici kütüphane aracı ile Düzce‘nin dört bir yanına kütüphane hizmeti sunduklarını ifade eden Budak, talep edildiği takdirde Gezici Kütüphane‘nin hizmetlerinden yararlanılabileceğini vurguladı. Budak, "Kütüphaneler sadece kitapların sergilendiği yer değil, aynı zamanda kültür merkezleridir" şeklinde konuştu.

Vali Vasip Şahin ise, medeniyet tarihinde kütüphanelerin ibadethaneler ve saraylar gibi temel öğeler arasında yer aldığını dile getirdi. Batı ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye‘deki okuma oranının çok düşük olduğuna dikkat çeken Şahin, "Bu durum yüzümüzü kızartıyor. Kitap okumamanın hiçbir gerekçesi olamaz" diyen Şahin şöyle konuştu: "Son 20 yılda bilgi teknolojilerinin gelişmesi ile kitap, dergi ve gazetelere ulaşılması kolaylaştı. Ancak toplumun kitaba ve okumaya olan ilgisi azaldı. Bilgi ve iletişim seviyesi facebook, Messenger ve Twitter ile sınırlı kalıyor. Artık okuma körlüğünden sıyrılıp kitap okumamız ve interneti de bilgiye ulaşma amaçlı kullanmamız gerekiyor" dedi.

Kutlama programında İl Halk Kütüphanesini tanıtan projeksiyon sunumu da gerçekleştirilirken, ardından ödül törenine geçildi.

İlköğretim Okulu öğrencileri arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında 1. Olan Öncütürk İlköğretim Okulu öğrencisi İris Mercan, 2. Olan İsmetpaşa İlköğretim Okulu öğrencisi Minenur Çöpoğlu ve 3. Olan Uzunmustafa İlköğretim Okulu öğrencisi Rümesya Arslan‘ın ödüllerini Vali Vasip Şahin verdi. Törende en çok kitap okuyanlar da ödüllendirildi. Çocuklarda 137 kitap okuyarak Zeynep Dudak birinci olurken, 97 kitap okuyan Ayşe Ediz ikinci ve 93 kitap okuyan Betül Eker de üçüncü oldu. Yetişkinlerde ise 93 kitap okuyan Recep Ali Özdemir birinci, 79 kitap okuyan Meleknur Çarıkçı ikinci, 78 kitap okuyan Muhsin Yolcu da üçüncü oldu.

Gezici kütüphanenin en çok kitap okuyan üyesi Ayşe Duvarkuşu ile Alihan Alemdar oldular.

Kütüphaneler Haftası kutlama programı ödül töreni ile son bulurken, İl Halk Kütüphanesi‘nde Yağlıboya Resim Kursu veren Nesrin Öz ve öğrencilerinin eserlerinden oluşan Yağlıboya Resim Sergisi ile kütüphanede oluşturulan Atatürk Kitapları ve yeni yayınlardan oluşan kitap sergisinin açılışları gerçekleştirildi. Sergi açılışlarının ardından katılımcılara ikramlarda bulunuldu.

Kaynak: İHA