Klasik Türk Müziği Eşliğinde Mehmet Akif’e Vefa

Bursa Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu, İstiklal Marşı`nın yazarı ünlü şair Mehmet Akif Ersoy’u ölümünün 75.

yılında andı.

Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde verilen yeni yıl konserine sanatsever öğrenciler ve öğretim üyeleri büyük ilgi gösterdi. Şef. Ş. Hakan Özlev yönetimindeki Bursa Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu’nun konseri, İstiklal Marşı’yla başladı. 2011 yılının Mehmet Akif Ersoy yılı olarak ilan edilmesi ve konserin ünlü şairin ölüm yıldönümüne denk gelmesi nedeniyle Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alev Uğurlu, konuya ilişkin bir konuşma yaptı.

Prof. Dr. Alev Uğurlu, genç kuşakları kurtuluş mücadelesi tarihiyle yakınlaştırmak ve İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un anısını yaşatmak amacıyla ülke genlinde bir dizi etkinlik düzenlendiğini belirtti. Prof. Dr. Uğurlu, şairi ölümünün 75.yılında rahmetle andıklarını söyledi.

Ersoy’un yaşamını ve tarihsel süreç içindeki duruşunu anlatan Prof. Dr. Uğurlu, “Mehmet Akif, bir arkadaşıyla birlikte Ankara’nın soğuğunda tek ceketi nöbetleşe giyerek yaşamasına rağmen, İstiklal Marşı için açılan ve 500 lira ödül konulan yarışmaya katılmamıştır. Bu parayla o zaman için büyük bir çiftlik almak mümkündür. Dönemin Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, eğer kazanırsa ona paranın verilmeyeceğini taahhüt ettikten sonra yarışmaya katılmış ve şiiri birinci seçilmiştir.” dedi.

Prof. Dr. Alev Uğurlu, “Türk milletinin zor dönemlerinde ümit ve mücadele azmi telkin eden ve sonra da yazdığı şiir bağımsızlığın simgesi haline gelen Mehmet Akif, yaşamının son günlerini kimsenin onu hatırlamayacağını düşünerek geçirse de bu millet onu prensipli bir karakter adamı olarak rahmetle anacaktır.” şeklinde konuştu.

Bursa Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu, konuşmanın ardından Mehmet Akif Ersoy’un Ordu Marşı’nı seslendirdi. Yahya Kemal’in şiirinden Münir Nurettin Selçuk’un bestesi olan `Endülüs’te Raks`la izleyenleri coşturan koro, gece boyunca kürdili hicazkâr makamında beraber ve solo şarkılar söyledi.

Konserin ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, koro şefi Hakan Özlev’e çiçek vererek teşekkür etti. Prof. Dr. Kılavuz, birkaç gün önce İspanya’da bulunduğunu ve Endülüs’ün izlerini gördüğünü belirterek, “Bizler için özel anlamı olan bu toprakları, Endülüs’te Raks şarkısını dinlerken bir kez daha görmüş gibi oldum ve bize bu duyguları yaşattığınız için teşekkür ederim.” şeklinde duygularını dile getirdi.