Kamudaki Özürlü Kadrolarının Yüzde 53’ü Boş

Türkiye`nin özürlü istihdamında istenilen seviyede olmadığı, devletteki özürlü kadrolarının yüzde 53`ünün boş olduğu belirtildi.


3 Aralık Dünya Özürlüler günü dolayısıyla Türk Sağlık-Sen tarafından Devlet Personel Başkanlığı verilerine dayanılarak yapılan açıklamaya, göre devletin 23 bin 360 özürlüyü istihdam etmesi gerekiyor.

Ağustos 2011 verileri dikkate alınarak hazırlanan çalışmada, kamu kurumlarında yüzde 3 oranına göre çalıştırılması gereken özürlü personel sayısının 44 bin 189 olduğu, ancak 4 bin 232’si kadın 16 bin 597’si erkek olmak üzere sadece 20 bin 829 özürlünün kamuda memur olarak istihdam edildiği belirlendi.

Rakamlara göre devletin çalıştırması gereken toplam özürlü personelin sadece yüzde 47’sini istihdam ettiği kadroların yüzde 53’sinin boş durduğu kaydedildi.


EN FAZLA BOŞ KADRO MİLLİ EĞİTİMDE
Türk Sağlık-Sen’in açıklamasına göre, Bakanlıklar arasında yüzde 3 oranına göre en fazla boş kadro 12 bin 672 ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda. Milli Eğitimi Bakanlığını 3 bin 725 boş kadro ile Sağlık Bakanlığı takip ediyor. Kurumlar arasında ilk sırayı ise bin 748 boş özürlü kadrosu ile Diyanet İşleri Başkanlığı alıyor.

Maliye Bakanlığı 226 özürlü personel çalıştırması gerekirken 675 özürlü personel çalıştırarak bakanlıklar arasında yüzde 3 oranına göre en fazla özürlü çalıştıran bakanlık olarak dikkat çekiyor.


"KAMUDA BOŞ KADROLARA ATAMA YAPILSIN, ÖZEL SEKTÖR İSTİHDAMA ZORLASIN"
Devlette özürlü kontenjanlarının yüzde 53’nün boş olmasının üzücü olduğunu kaydeden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci; “Son yıllarda özürlü istihdamında bir artış yaşansa da hala kadroların yüzde 53’nün boş olması üzüntü vericidir. Bir an önce bu kadrolara atama yapılmalıdır. Devlet özürlü istihdamı konusundaki bu eksikliğini gidermeli ve özel sektörü de özürlü istihdamı konusunda zorlamalıdır. Özürlü vatandaşlarımız için çok önemli bir sorunları olan bu istihdam problemi giderilmelidir.” dedi.