'ayçiçek Üretiminde Gerideyiz'

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, dünya üyçiçek üretiminde Türkiye’nin esamisinin pek olmadığını belirterek, ayçiçek üretiminde geride olduklarını söyledi.


Sezen, Trakya Birliğin Polatlı Kooperatifi`ni ziyaret ederek kooperatif üyeleri ile bir araya geldi.
Türkiye’nin yaklaşık iki buçuk milyon ton ayçiçeğine ihtiyacı olduğunu anlatan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, "Kendi ihtiyacımızın ancak yüzde 30’u ila 40’ını karşılayabiliyoruz. Türkiye’nin yaklaşık iki buçuk milyon ton ayçiçeğine ihtiyacı var. 800, 900 bin ton bilemediniz bir milyon tonu geçmiyor." dedi.

Dünya ayçiçek üretiminde Rusya ve Ukrayna’nın birinci sırada olduğunu vurgulayan Başkan Rafet Sezen, "Bu ülkeler 8 ila 10 milyon ton arasında ayçiçeği üretiyorlar. Hemen yanımızda Bulgaristan komşumuz bir buçuk milyon ton üretim yapıyor nüfusu 6 buçuk milyon. Kendine ayırdığı 200, 250 bin ton ayçiçeği, geri kalanını Türkiye’ye ihraç ediyor. Yani senin bu karşında ki rakiplerin bu ürünü sana göre çok daha ucuza mâl ediyorlar. Sebepleri de çok büyük arazileri var. Bizim gibi 5 dönüm 10 dönüm devretmiyor bin dönüm, 5 bin dönüm 10 bin dönüm 100 bin dönüm arazide üretiyor. O çiftçiyle senin rekabet edebilme şansın belli. Biz piyasa rakamlarına göre fiyat belirleyip yağ satıyoruz. Ayçiçeğini alıp ortağımıza yağ satıyoruz. Ve o rakamı biz ortağımıza yansıtıyoruz." diye konuştu.

"GÜMRÜK VERGİLERİ SAYESİNDE EKİM YAPABİLİYORUZ"
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, Gümrük birliğinden dolayı gümrük vergileri devam ettiğini hatırlatarak, “Gümrük vergileri olmasa bizim bu ürünü hiç ekme şansımız yok bu ülkede.” dedi.

Sezen, "Şuanda ayçiçeği ithalatında 142 dolar vergi uygulanıyor. Yani Bulgaristan’dan Ukrayna’dan nereden alırsanız alın ayçiçeğinin çekirdeğini getirmeye kalktığınızda Gümrük vergisi 142 Dolar. Onu kaldırdığında da bizim rakamlar aşağıya gidiyor. Çiftçi zaten şuanda beğenmiyor fiyatı o zaman hiç beğenmeyecek." şeklinde konuştu.


"TÜRKİYE PAZARINDA BİZ VARIZ"
Göreve geldiklerinde 40 bin ton olan rafineri kapasitesini 87 bin tona çıkardıklarını söyleyen Trakya Birlik Başkanı Rafet Sezen, ülkedeki ayçiçek yağı piyasasında zirvede yer aldıklarını belirtti. Pazardaki pay oranının yüzde 40 ila 60 arasında değiştiğini söyleyen Sezen, kooperatifçilik mevzuatında bazı düzenlemelerin yapılması durumunda rakamı daha da yükseltebileceklerinin mesajını verdi.
Rafet Sezen, Türkiye’deki rafine yağ ihtiyacının yıllık 650 bin ton olduğunu belirtti. Bunun 2 buçuk milyon ton ayçiçeğine tekabül ettiğini söyledi.