Odtü Mezunlarından Van'a Derslik ve Yurt Binası

Eymir Kültür Vakfı ve ODTÜ Mezun Dernekleri, depremde büyük zarar gören Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) için 500 kişilik derslik ve 192 kişilik yurt yaptırıyor.

Odtü Mezunlarından Van'a Derslik ve Yurt Binası
YYÜ Kampüsü`nde düzenlenen temel atma törenine; YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, ODTÜ Eymir Kültür Vakfı Başkanı Vasfiye İpekçi, AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, ODTÜ mezunu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Akay ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Eymir Kültür Vakfı Başkanı Vasfiye İpekçi, "Bizler vakıf olarak depremin ardından ne yapabileceğimizi düşündük. Üniversitemiz, öğrencilerimiz ve mezunlarımız el ele verdi. Kurtarma ekiplerimiz ve üniversitemizin jeoloji mühendisleri halen burada. Dedik ki, `Bu yeterli değil, kalıcı bir şeyler yapmamız lazım.` Ne yapabiliriz düşünürken YYÜ`nün durumunu gördük ve dedik ki, `Kardeş bir üniversite dayanışmasına başlayalım.` Özellikle burada 18 bin öğrencinin 11 bininin Van dışındangeldiğini ve bu depremden sonra kaldıkları ev ve yurtlarının yıkıldığını öğrenince derslik ve yurt yapmayı kararlaştırdık. Bugün de bunların temelini atıyoruz`` dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, deprem sonrası havaların soğuduğunu, Türkiye`nin her tarafından kendilerine gelen desteklerin ise kendilerini ısıttığını söyledi. Prof. Dr. Battal, ``Çünkü şunu gördük Türkiye`nin neresinde olursak olalım biz hep biriz. ODTÜ mezunlarının kurduğu Eymir Kültür Vakfı tarafından yapılacak olan 500 kişilik bir derslik ile 192 kişilik yurdun temelini atmış olacağız. Bu da başlı başına bir enerji oluşturdu Van`ımıza. Dolayısıyla bu enerji ilebirlikte yurtlarımız hızlı bir şekilde faaliyete geçerse biz 4 grup halinde planlamış olduğumuz eğitim-öğretim planımızı belki tekrar gözden geçirmek suretiyle daha erkene alacağız. Öğrencilerimizi burada kabul ederek onlarla buluşacağız. Gerçekten şunu söyleyeyim: Öğrencilerimiz bizi, biz de onları çok özledik. Şu andaki inşaatın gidişiyle Nisan 2012 tarihinde ikinci yarıyılımıza tam kapasite başlayacağız`` dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, YYÜ ile Van ilinin zor bir dönem yaşadığını söyledi. Deprem öncesi YYÜ ile yakın dostlularının ve iş birliklerinin olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Acar, ``Ümit ediyorum çok kısa zamanda hem Van hem de YYÜ eskisinden daha kuvvetli olacak`` diye konuştu.

Törende bir konuşma yapan ODTÜ mezunu ve CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Akay, depremden sonra ilk kez geldiği Van`da 2011 yılının en özel etkinliğine katıldığını belirterek, ``Gerçekten de dilerdim ki, daha farklı nedenlerle burada olalım. Ama yine de önemli olan karşılaştığımız bir doğal afet karşısında tek yürek olabilmemiz. Bize ODTÜ`lü milletvekilleri olarak hangi partiden olursa olsun bu partiler üstü bir konum diye düşündük ve bir güç birliği yaptık. Önümüzdeki dönemde 2012 yılının sizlerevereceğim ilk haberi bu olur diye umut ediyorum. Katma Değer Vergisi (KDV) oranını indirgemiş olacağız. Böylelikle buraya getirilecek olan hizmetleri de daha artırmaya katkı sağlamış olacağız`` ifadelerini kullandı.

Son olarak bir konuşma yapan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, bu bölge ve ülkenin depremler bölgesi olduğunu belirterek, ``Depremle birlikte yaşamaktan başka çaremiz yok. Bundan sonra mutlaka başımızın çaresine bakacağız. Ancak bizi de sevindiren Türkiye`nin bu depremden sonra Van için tek vücut olması, istek ve arzuların gelen yardımlardan daha büyük olması. Bu bizim hem gözyaşlarımızı hem de acılarımızı azalttı. Dolayısıyla bugüne kadar bize yardım elini uzatan herkese ben Van milletvekiliolarak Vanlılar adına şükranlarımı sunuyorum`` dedi.

Van`ın çok önemli bir kent olduğunu ifade eden Kayatürk, ``Van çok önemli bir coğrafyada. Van sadece Türkiye için değil, Orta Doğu, Orta Asya ve Avrupa için önemli bir kent ve metropol olmaya aday. İnşallah metropol adayı olması için canla başla uğraşacağız. Bildiğiz gibi Van 2014 yılına büyükşehir olacak. Biz Van`ın büyük bir şehir değil, aynı zamanda çok önemli bir üretim, ticaret ve turizm kenti olması için çaba göstereceğiz`` şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, beton makinesinin butonuna hep birlikte basılarak temel atma töreni gerçekleştirildi.
Kaynak: İHA