Diha Çalışanları'ndan Operasyonlara Tepki

Dün sabahın erken saatlerinde Dicle Haber Ajansı (DİHA), Azadiya Welat Gazetesi, Demokratik Modernite Dergisi, Etik Ajans, Özgür Gündem, Fırat Dağıtım ve Gün TV gibi bazı basın yayın organlarına operasyon düzenleyerek 40 civarında kişinin gözaltına alınmasına tepki göstermek amacıyla Diyarbakır`da medya çalışanları bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar.

Diha Çalışanları'ndan Operasyonlara Tepki
Diyarbakır, İstanbul, Van, Ankara, İzmir, Mersin, Şanlıurfa ve Adana illerinde dün sabahın erken saatlerinde Dicle Haber Ajansı, Azadiya Welat Gazetesi, Demokratik Modernite Dergisi, Etik Ajans, Özgür Gündem, Fırat Dağıtım ve Gün TV gibi basın yayın kuruluşlarına operasyon düzenlenmiş operasyonda bürolarda bulunan çok sayıda bilgisayar, hard disk, kamera, fotoğraf makinası, ses kayıt cihazı, yazılı döküman ve dergilere el konulmuş 40 civarında kişi gözaltına alınmıştı. Bugün Diyarbakır`da basın yayınkuruluşlarında çalışan gazeteciler bir araya gelerek toplu basın açıklaması yaptılar. Basın yayın kuruluşları adına bir açıklama yapan Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı Faruk Balıkçı, "Gazeteciler ne zaman sıra bize gelecek diye birbirlerine sormaya başlamışlardır. TMY`nin 6. maddesinin değiştirilmesini, basın özgürlüğünün önünün açılmasını ve gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi. GGC Başkanı Faruk Balıkçı`nın konuşmasının ardından bir açıklama yapan DİHA Diyarbakır Editörü Abdulrahman Gök, "Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Demokratik Modernite, Etik Ajans ve Gün matbaasına operasyon yapılmış, bu operasyonların hükümetten bağımsız yapılmadığını sağır sultan bile duymuştur. En son operasyonda 40`ı aşkın arkadaşımız gözaltına alınmış, bürolarımız kullanılmaz ve işlemez hale getirilmiştir. Bütün arşivlerimize el konularak belleğimiz silinmek istenmiş ancak bunda da başarıyaulaşamayacaksınız. DİHA ve Özgür gündem gazetesine baskın düzenlendi, kamera ve fotoğraf makinaların el konuldu ancak dün olduğu gibi bugün de baskının dozajı ne olursa olsun yolumuza devam ediyoruz. Dün İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin, Van, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana bürolarımız basılmış ve bütün çalışanlarımızın evleri polis tarafından aranmıştır. Bu baskınlar sonucu 40`ı aşkın arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Ankara büromuzun bütün gazetecilik materyalleri kamera, bilgisayar, hard disk, fotofrafmakinası ve ses kayıt cihazlarına el konulmuştur. Ama buna rağmen ajansımız yayınını durdurmamıştır" dedi. Basın mensuplarına destek vermek için gelen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, "17 yıl önce Özgür Ülke Gazetesi bombalandığı zaman ertesi sabah İstanbul`da gazetenin önündeydim. Bugün yine buna benzer bir vahşet nedeniyle buradayım. Buradan Başbakan`a sesleniyorum dün bu sokaklarda 14 yaşında çocuklar bu gazeteleri satıyorlar diye beyinlerine kurşun sıkılıyordu. Bugün yine ne kadar yazar çizer varsa gözaltına alınıyor tutuklanıyor. O günlerden bugüne 5 Başbakan geldi gitti biz yine buradayız. Bizbundan sonrada yine burada olacağz ama korkarım ki siz yerinizde olamayacaksınız. Tansu Çiller`in yanına gitmek istemiyorsanız mutlaka akıl, sağduğu ve çözüm hakim gelsin. Gel bu sorunları çözelim hep beraber elimizi taşın altına koyalım. Dün burdaydık, dedelerimiz de burdaydı, yarın yine burdayız, yine olacağız ama siz oturduğunuz koltuklarda olamayacaksınız, bizden söylemesi" diye tepki gösterdi

Yapılan basın açıklamasının ardından basın mensupları operasyonlara tepki göstermek amacıyla kameralarını ve fotoğraf makinalarını 1 dakikalığına havaya kaldırarak protesto ettiler.
Kaynak: İHA