Almanya`daki Dönerci Cinayetlerinin Yankıları Devam Ediyor

Almanya`da işlenen cinayetler serisinde Hamburg`da 27 Haziran 2001`de öldürülen Süleyman Taşköprü`nün öldürüldüğü işyeri önünde düzenlenen basın toplantısında sivil toplum örgütleri "Siyasi sorumlular bulunsun" çağrısı yaptılar.

Almanya`da 2000 yılından itibaren göçmen kökenli işyeri sahiplerini hedef alan cinayetler zincirinin sorumlularının Neonaziler olduğunun ortaya çıkmasının tepkileri sürüyor. Hamburg`da 27 Haziran 2001 yılında öldürülen sebze toptancısı Süleyman Taşköprü`nün öldürüldüğü yerde düzenlenen basın toplantısında, Hamburg`daki siyasetçiler ve sivil toplum örgütleri, olayların politik sorumlularının da açığa çıkarılmasını talep ettiler.

Toplantıya konuşmacı olarak Hamburg Sınırsız Göçmen Girişimciler Derneği (UOG) Başkanı ve SPD Milletvekili Kazım Abacı, politikacı Behçet Algan, Hamburg Türk Toplumu (TGH) Başkanı Hüseyin Yılmaz, Hamburg Laut Gegen Nazis (Nazilere karşı sesimizi yükseltelim) oluşumundan İnes Henneberg ve Ramazan Avcı İnisiyatifi temsilcisi Leman Stehn katıldı. Ines Henneberg yaptığı konuşmada tüm esnaflara ve dükkan sahiplerine çağrıda bulunarak, "Biz de katılıyoruz! Hamburg ayağa kalkıyor!" yazılı çıkartmaları dükkâncamlarına yapıştırmalarını istedi.

Ramazan Avcı İnisiyatifi temsilcisi Leman Stehn, Ramazan Avcı`nın isminin öldürüldüğü meydana verilmesini talep ettiklerini söyledi. Alman medyasının cinayetleri "Dönerci cinayeti olarak" yazmasını eleştiren Kazım Abacı ise bu cinayetlerde dönerlerin değil, insanların katledildiğini, olayların Nazi cinayeti olarak yazılarak hatadan dönülmesini talep ettiklerini belirtti.

Toplantıya katılan Hamburg Sol Parti Milletvekili Mehmet Yıldız da, cinayetlerin arkasından Alman İstihbarat Örgütü`nün çıkmasının üzücü bir skandal olduğunu kaydetti. Avukat Ünal Zeran bağımsız bir komisyonun cinayetleri aydınlatması gerektiğini ifade ederken, ölenlerin ailelerinin de tüm davaları birlikte takip ederek bir güç birliği oluşturması gerektiğine dikkat çekti. Avukat Zeran, olayı Almanya`nın Susurluk olayı olarak nitelendirerek olayların istihbaratla bağlantılarının deşifre edilmesigerektiğini vurguladı.
Kaynak: İHA