Diyabet Tehlikesine `mavi Halkalı` Uyarı

Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Beyoğlu`nda yürüyüş yapan bir grup, diyabet hastalığına dikkat çekmek için Taksim Cumhuriyet Anıtı etrafında mavi giysileri ve balonları ile halka oluşturdu.

Diyabet Tehlikesine `mavi Halkalı` Uyarı
Eyleme katılan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin son yıllarda Türkiye`de hızla arttığını belirterek, 10 milyonun üzerinde diyabetli insanın bulunduğuna dikkat çekti.

Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye Diyabet Vakfı tarafından Beyoğlu`nda yürüyüş düzenlendi. Eyleme mavi yağmurluk ve mavi balonları ile yaklaşık 300 kişi katıldı. Aralarında çoğunlukla diyabetlilerin bulunduğu grup, Tünel Meydanı`ndan İstiklal Caddesi`ne doğru yürüyüşe geçti. Islıklarla yürüyüşüne devam eden grubun ellerinde bazı dövizler taşıdı. Taksim Meydanı`na gelen grup, daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı etrafında halka oluşturdu.
Yürüyüş ile ilgili basın mensuplarına açıklama yapan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Bizim ülkemizde 10 milyonun üzerinde diyabetli veya diyabet riski altında olan insan var. Diyabet hızla artıyor. Dünya ortalamasının bir iki katı kadar hızlı bir şekilde artıyor. Son 10 yılda bizim ülkemizde diyabet yüzde 100 oranında arttı. Diyabetin artış hızı olarak 2025 yılında ulaşmayı düşündüğümüz rakamlara şimdiden ulaştık." diye konuştu.
Diyabetin kaynağını 21. yüzyılın yeni hayat modelinden aldığını ifade eden Yılmaz, "Hareketsiz bir yaşam, bilgisayar başında oturulan saatler, televizyon başında oturulan saatler, hızlı yemek yeme, düzensiz yemek yeme bununla ilişkin olarak kaynağını alıyor. Dünyada ölüm nedeni olan kalp damar hastalıklarının bir numaralı nedeni. Böbrek hastalıklarının, hipertansiyonun bir numaralı nedeni. Bu sebeple 21. yüzyılın yeni hayat modeli bir süre sonra insan sağlığını bir 20 yıl içinde toplumsal felaket olarak bozuyor.” şeklinde konuştu.

Yürüyüşe katılan diyabetliler ise hastalığa dikkat çekmek için bu tür etkinliklerin artması gerektiğini dile getirdi. Hastalığın önüne geçmek için önlemler alınmasını isteyen diyabetliler, "Diyabetle ilgili farkındalığın artması açısından çok etkili oldu diye düşünüyorum. Bu hastalığın önlenmesi ve hastalığın önüne geçmek için insanların daha fazla bilgilendirilmesini istiyoruz. Diyabetin bir hastalık olmadığını bir yaşam tarzı olduğunu düşünüyorum. Hasta olmayan insanların bilincinin oluşması için bu tür etkinliklerin devam etmesinde fayda görüyorum." ifadelerini kullandı.

Etkinliğin sonunda eylemciler beraberinde getirdikleri mavi balonları gökyüzüne bıraktı.