Zimbabve Polisi, Başbakanın Parti Binalarını Kapattı

Zimbabve polisi, Başbakan ve koalisyon ortağı Morgan Tsvangirai’nin parti binalarını mühürledi.

Gelecek yıl yapılması planlanan seçimler öncesi başkent Harare’de, Tsvangirai taraftarlarının protestolarına göz yaşartıcı bomba ile karşılık veren polis, bir çok partiliyi tutukladı.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, onlarca polisi taşıyan kamyon, Başbakan’ın Demoktatik Değişim Partisi’ne (MDC) ait binanın önüne parketti. Kalabalığı dağıtmak isteyen güvenlik güçleri, protestocuların sığındığı parti merkezine ve meydanda bekleyenlere göz yaşartıcı gaz sıktı. MDC’li küçük gruplar ise polise taşlarla saldırdı. Olayları kontrol altına almak isteyen polisin civardaki iş yerlerini kepenk kapatmaya zorladığı gözüktü.

MDC’lilerin ifadelerine göre polis, uyarıda bulunmadan parti merkezine gaz sıktı. Binadakiler arka kapıdan kaçmak zorunda kaldı.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Robert Mugabe taraftarları ve polis, geçen haftalarda Tsvangirai’nin 2008’de galip geldiği batı Matabeleland bölgesinde seçim rallisine izin vermemişlerdi. Geçtiğimiz Cumartesi günü ise, bakanların katıldığı başka bir MDC rallisi Cumhurbaşkanı Mugabe’yi destekleyen militanlar tarafından engellenmişti.

Elmas zengini Zimbabve’yi bağımsızlığını kazandığı 1980’den beri yöneten Mugabe ile koalisyon ortağı Başbakan Tsvangirai arasından amansız bir iktidar mücadelesi sürüyor.

Mugabe ve partisinin önde gelen liderleri, insan hakları ihlalleri gerekçesi ile Batı’nın seyahat ve ekonomik ambargosuna maruz. En son İsviçre hükümeti, BM toplantısı için Cenevre’ye yolcu olan Mugabe’nin eşine ve ekibine vize vermemişti.