Altın Portakal’da Onur Ödülleri Sahiplerini Buldu

Altın Portakal Film Festivali’nde onur ödülleri sahiplerini buldu.


Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin onur ödülleri töreni Cam Piramit’te düzenlenen programla sahiplerini buldu. Alman RTL televizyonundan Nazan Eckes’in sunduğu açılış törenine, sinema ve televizyon dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Kırmızı halıdan geçen davetlilere Antalyalılar büyük ilgi gösterdi.
Gecenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Altın Portakal’da bu yıl birçok ilkin gerçekleştiğini söyledi. İlk kez bir festivalin kadınlara odaklandığını kaydeden Mustafa Akaydın, “Festivalde kadının günlük hayatımızdaki vazgeçilmezliğini yeniden gururla ortaya koyuyoruz. Panellerde kadına şiddeti ve çözümünü tartışıyoruz. Kadına şiddetin son bulmasını istiyoruz. Çocuk yaşta zorla evlenmelere karşı çıkıyoruz. ‘Çocuk gelinler olmasın’ diyoruz.” dedi.

Akaydın, 1979 ve 1980 yıllarında sansür ve darbe nedeniyle Altın Portakal’ın gerçekleştirilemediğini, utancın bu yılki festivalle son bulduğunu belirterek, 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaşanan bir diğer ilkin de bu olduğunu söyledi. İki karanlık noktayı aydınlattıklarına işaret eden Akaydın, “12 Ekim’de geç gelen altın portakalları sahiplerine sunacağız. Her türlü sansürden ve darbeden uzak bir Türkiye istiyoruz. Sadece Türkiye değil dünyadaki baskı, yasak ve sansüre aynı oranda tepki veriyoruz.” diye konuştu.

Bu yılki festivalde bir de gizli temanın ‘özgürlük’ olduğuna dikkat çeken Akaydın, komşu ülke İran’daki sinema oyuncusu ve yönetmenlerinin maruz kaldığı baskıyı kınadıklarını açıklayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Davet ettiğimiz ancak hapis tutulduğu için aramızda bulunamayan İranlı yönetmenler için özgürlük taleplerimizi haykırıyoruz. Buradan özgürlük mahkumları sanatçıları bir kez daha selamlıyor ve onları ayakta alkışlıyoruz. Kadınlar, çocuk yaşta evlendirilen çocuklar, dünyada ve Türkiye’de düşüncelerinden dolayı baskı ve hapis altında tutulan tüm düşünce suçlularına özgürlük istiyoruz.”

“TÜRK SİNEMASINA OLAN İLGİ ARTTI”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelebi, Türk sinemasına olan ilginin özellikle son yıllarda arttığını söyledi. Sinemadaki bu artışında ise uluslar arası alanda alınan ödüllerin etkili olduğunu kaydeden Çelebi, “Son 4 yılda alınan ödül sayısı 320’yi buldu. Son 4 yılda Avrupa sineması geriye gitti. Türk sineması da yüzde 25 büyüdü. Uluslararası alanda Türk sinemasını tanıtmak için 56 ülkede, 90 şehirde, 220 farklı etkinlikte, 770 gösterim yapıldı. 250 bin seyirci Türk sineması ile buluşturuldu. Türkiye’de film çekmek için 20’ye yakın uluslararası yapım şirketiyle görüşmemiz oldu.” şeklinde onuştu.


YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Konuşmaların ardından Onur Ödülleri sahiplerine verildi. Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Engin Çağlar, Halit Akçatepe, Mehmet Dinler ve dünyaca ünlü Azeri sanatçı Rustam Ibragimbeyov Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü alırken, Rutkaz Aziz’e ‘Sanata Sosyal Sorumluluk Ödülü’, Suna Selen’e ‘Yıldırım Önal Anı Ödülü’, Selahattin Geçgel’e de ‘Altın Portakal Emek Ödülü’ verildi.
Ödül törenine Zuhal Olcay ve dünyaca ünlü İngiliz asıllı Fransız sanatçı Jane Birkin de katıldı.