Tbmm’de Terör Görüşmesi Öncesi Tartışma Çıktı

Hakkari Çukurca’da 24 askerin şehit edilmesinin ardından AK Parti, CHP, MHP ve BDP gruplarının önerisiyle kapalı oturumda yapılması kabul edilen terör konulu genel görüşme başladı.

Genel görüşmenin kapalı olarak yapılmasıyla ilgili AK Parti grubunun verdiği önergenin oylanması öncesi TBMM Genel Kurul’da muhalefet ile iktidar partisi milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı.

CHP grubu adına konuşan Akif Hamzaçebi, ön görüşmede AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin genel görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağını söylediğini hatırlatarak, "Başbakan bugün Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile görüşebiliyor, il başkanlarını topladı, Suudi Arabistan’a gidecek. Bu kadar önemli bir günde, taziye ziyaretini başka bir güne bırakma imkanı yok mudur?" diye sordu. Başbakan Erdoğan’ın il başkanları toplantısında yaptığı konuşmaya tepki gösteren Hamzeçebi’nin ‘ufuksuz, çapsız’ sözlerine genel kurulda AK Parti grubu tepki gösterdi.


MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da genel görüşmenin İç Tüzük gereği ertelenemeyeceğini belirterek, "Danışma Kurulu kararı ile yarın yapalım. Başbakan Erdoğan’ı burada dinleyelim. Buyurun yarın görüşelim." ifadesini kullandı. Oktay Vural`ın bu sözleri üzerine AK Parti grubundan ‘Dünyayı yönetiyor.’ sesi duyuldu.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da "Türkiye’nin en önemli sorunu olan Kürt meselesini tartışacak ve çözüm arayacaksak Başbakan’ın burada olmasını önemsiyoruz. Başbakan’ın bu çatı altında neler söylemesi gerektiğini merak ediyoruz, buraya bekliyoruz." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce "Başbakan gelsin, Meclis’ten kaçmasın." şeklinde konuştu.


Muhalefete cevap vermek için söz alan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ konuşmaya başlayınca CHP milletvekilleri sıraya vurarak konuşturmadı. Protestonun ardından Bozdağ, şöyle konuştu: "Burası Parlamento, her şeyin açıklıkla konuşulması gereken bir yer. Bazı arkadaşlar önemli konunun müzakere edilmesinden rahatsız oluyorlar. Millet bizi buraya konuları görüşmek için gönderdi. Her türlü itham yapıldı, hükümet olarak verecek cevaplarımız var. Terör konusunda ciddi adımlar attık. İki önemli hususu ifade etmek istiyorum. Başbakan’a karşı ifadede bulunurken belli bir üsluba dikkat etmek gerekir."
Başbakan Erdoğan’ın yarın MGK toplantısı nedeniyle Genel Kurul`a katılmasına fiilen imkan olmadığını belirten Bozdağ, "7 gün içinde görüşülmesi gerekiyor. Başbakan adına cevap vereceğiz. Hükümetin çalışmalarını Meclis’in bilgisini sunacağız. Muhalefetin sunacağı önerileri alıp istifade etme konusunda hassasiyet göstereceğiz. Herkes ekranlara oynuyor." sözleriyle tepkisini dile getirdi.


AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, Genel Kurul`da usul hatası yapıldığını savunarak, "Kapalı oturum önergesi verildiğinde direkt kapalı oturuma geçilmeliydi." eleştirisinde bulundu.


Tekrar söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İç Tüzük gereği Başbakan, vekili veya ilgili bakanın katılacağını ön gördüğünü belirterek, görüşmenin ertelenmesini istedi.

Tartışmaların ardından kapalı oturum önergesi oylanarak kabul edildi. Kapalı oturumun kabul edilmesinin ardından Genel Kurul`da milletvekilleri ve yeminli görevlilerin dışındaki dinleyici ve personel salon dışına çıkarıldı, basın merkezindeki bürolar kapatıldı.