BDP'den Tayyip Erdoğan'a: 'O cezaevini yıktırmayız'

BDP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır mitingindeki sözlerine iki gün sonra aynı meydandan yanıt verdi.

BDP nin İstasyon Meydanı ndaki mitinginde yaklaşık 40 bin kişi toplandı.

Yaklaşık kırk bin kişinin katıldığı mitingde konuşan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Cezaevi’ni yıktırmayacakları mesajını verdi.

İstasyon Meydanı’nıdaki mitingin açılış konuşmasını Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir yaptı. Baydemir, 12 Eylül askeri yönetiminde yaşamını yitiren Mazlum Doğan, Ferhat Kurtay, Erdal Eren gibi bazı kişilerin yanında Ceylan Önkol, Enes Ata, Uğur Kaymaz’ın da fotoğraflarını da göstererek bu hükümet döneminde öldürüldüklerini söyledi. Diyarbakır Cezaevi’nin yıktırılamayacağını ifade eden Baydemir, “Yağma yok, sana orayı yıktırmayız. Orası insan hakları, demokrasi, birlikte yaşama müzesi olacak. Orada okul olmayacak. Okul olursa orada çocuklara ‘Türküm, doğruyum’ dedirtiniz. Bu asil kan senin damarlarında mevcut” diye konuştu.

‘Orası direnç kalemiz’

Baydemir’in ardından kürsüye çıkan Kışanak ise Başbakan Erdoğan’ın özerklik konusundaki eleştirilerine yanıt vererek, “Başbakan burada sözü olmadığı için şiir okudu gitti. Uçağa bindiğinde ‘Özerklikten bahseden faturasını öder’ dedi. Sayın Başbakan bu halk bedel ödemekten korkmaz. Bu halk senin tehditlerine papuç bırakmaz. Bu halk çok bedel ödedi o yüzden senden alacağımız var” dedi. Diyarbakır Cezaevi’nin yıkılmasına karşı çıkan Kışanak, “Amed zindanını yıktırmayız. Orası bizim bilincimiz, direnç kalemiz, ayakta kalacak” dedi.

Kışanak, 13 Eylül’de yeni bir anayasa için hazır olduklarını ifade ederek, “Biz o tarihte Meclis’teyiz. O sabah sivil anayasa platformu kurmalıyız. Seçimden önce değil, 13 Eylül’de gel. Gelin demokratik süreci birlikte başlatalım” dedi. Kışanak, BDP’nin yeni anayasaya ilişkin taleplerini şöyle dile getirdi: “Yeni anayasayı birlikte yazacağız. Dil, kültür, kimlik, inanç, çok kültürlülük, özgürlük, barış, demokrasi, demokratik özerklik istiyoruz. Bizim ortak bayrakla sorunumuz yok. Bayrak provakasyonu yapıyor. O bayrak bizim ortak değerimiz. Niye tartışmaya açıyorsun. Bizim bayrakla değil, Kürtleri yok sayan anlayışla sorunumuz var. Bu halkın kendi değerleri, sembolleri olacak tabi.”