Mhp'li Yılmaz Tankut, İbadete Açılan Kiliseleri Meclis'e Taşıdı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Türkiye'de bazı kiliselerin yeniden ibadete açılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Tankut, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, "Yurdumuz sınırları içinde bulunan ancak zamanla gerek hıristiyan azınlıkların ilgisizliği gerek fitne ve fesat yuvası haline geldiği için kapanan/kapatılan, örneğin Tarsus'taki Aziz Paul Kilisesi, Trabzon'daki Sümela Manastırı ile Van'daki Akdamar Kilisesi'nin yeniden ibadete açılması ve bunun bizzat hükümet tarafından teşvik edilmesi, milyonlarca lira tutan harcamaların fakir
halkımızın sırtına yüklenmesi, milli bir politikanın kabul edeceği uygulamalar değildir" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın azınlıklara, gayrimüslimlere ait bazı varlıkları ihya etme çabasının duyarlı her vatandaşın dikkatini çektiğini ifade eden Tankut, bazı hıristiyan grupların da Ayasofya'da ayin yapma isteğinde olduğunu belirtti.
Yılmaz Tankut, önergesinde şu sorulara cevap verilmesini istedi:
"Ayasofya ile ilgili küstahça talep doğru mudur? Talep doğru ise Bakanlığınızın bu husustaki net görüşü nedir? İlk önce adı geçen bazı kiliseleri yeniden ibadete açmalar, aslında Ayasofya'yı hıristiyanların ibadetine açmak için atılan hazmettirme adımlarından biri midir? 2 Kasım 2002'den 12 Eylül 2010 tarihine kadar azınlıklara, gayrimüslimlere ait olan veya Türkiye Cumhuriyeti'nin sahipliğindeki varlıkların onarımı, yeniden faaliyete geçirilmesi için ne kadar harcama yapılmıştır, bundan sonraki planlanan
harcamalar ne kadardır? 2 Kasım 2002'den 12 Eylül 2010 tarihine kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin dışarıdaki tarihi ve kültürel varlıklarımızla ilgili çalışmaları nelerdir, ne kadar bir harcama yapılmıştır?"