Garanti Masters lüks marka fonu çıkardı

Garanti Bankası'nın Garanti Masters özel bankacılık birimi, lüks mallara dayanan ana para korumalı yeni b...


Garanti Bankası'nın Garanti Masters özel bankacılık birimi, lüks mallara dayanan ana para korumalı yeni bir yatırım fonu çıkardı. Sermeya Piyasası Kurumu'dan (SPK) izni alınarak yatırımcı tercihine sunulan Özel Bankacılık Anapara Koruma Amaçlı Lüks Dünya Markaları Fonu için 23 Eylül tarihine kadar talep toplanacak.
Yeni fon kapsamında yatırımcılara, dünyanın önde gelen lüks markalarının yer aldığı endeksin getirisinden anapara koruması altında faydalanma olanağı veriliyor.
Garanti Bankası Garanti Masters Özel Bankacılık Birim Müdürü Demet Apak Şermet, lüks mal ve ürünlere olan talep artışının  global krizden bu yana özellikle Uzakdoğu ve Asya ülkelerinden kaynaklandığını söyledi.
Garanti özel bankacılık olarak, Türk yatırımcılarını da bu tip uluslararası endekslerden yararlandırmayı hedeflediklerini söyleyen Şermet, daha önce çıkardıkları yine ana para korumalı yatırım fonlarından altın, petrol, platin, bakır ve tarım ürünlerinin talep gördüğünü söyledi.

Talep Çinlilerden geliyor
Şermet, fona kaynak olan dünyadaki gelişmeyi şöyle açıkladı:
"Araştırma raporlarında Çin'in, Japonya'nın ardından ikinci en büyük lüks mal tüketen pazar olduğu belirtiliyor.  Çin'de lüks tüketim yapanların ağırlığı erkek ve dünya ortalamasına göre genç erkeklerden geliyor. Dünya zengin erkek yaş ortalaması 58 iken Çin'deki ortalama 43. Yapılan araştırmaya göre Paris ve Londra'da en yüksek lüks tüketim harcamasını Çin'li tursitler yapıyor."
Faizlerin aşağı gittiğini, sıradan yatırımcının borsaya kendi öngörüsüyle yatırım yaparak tasarruflarını değerlendime şansının zor olduğunu belirten Şermet, "Özel bankacılık ürünlerini kendimiz araştırıp buluyoruz. Kimse bize gelip bunu yatırımcılarınıza sunun demiyor. Lüks markalara olan tüketim talebini bu endekslerin piyasasını gösteren raporlardan izliyoruz. Sonuçta lüks marka olmak dünyada hemen istenince gerçekleşebilen bir şey değil. Global krizden bu yana bu tip ürünlere olan talebin Japonya'dan sonra en çok Çin'den geldiğini görüyoruz. Dünyada bu yönde bir tüketim artışının devam edeceği görülüyor. Biz de Christian Dior, Louis Vuitton, Hermes ve Porsche gibi dünyanın en lüks 15 markasının yer aldığı ana para korumalı bu endekse dayanan yatırım fonunu Türkiye'de ilk sunan banka olarak farkımızı ortaya koymak istedik. Yatırımcılarımıza bu tür ürünleri sunmaya devam edeceğiz" dedi.
Şermet, fonda bekledikleri talep büyüklüğünün Türkiye için 40 milyon TL tutarında olduğunu söyledi.


Lüks fonu oluşturan 15 ünlü marka
-Christian Dior  -Hermes Intl  -Porsche Automobil Holding SE  - LVMH-Moet Vuitton  -Richemont, Cie Financiere A Br  - Luxottica Group SpA  n Shiseido Co  
- Estee Lauder Cos.  - Swatch Group AG-B  - Polo Ralph Lauren A  -Daimler AG  
- Nordstrom Inc  - Coach Inc  - PPR SA  
- Bayer Motoren Werke AG 


İsteyen vadeden önce satış yapabilir
Yatırımcılar, Özel Bankacılık Anapara Koruma Amaçlı B Tipi Lüks Dünya Markaları Fonu'yla Christian Dior, Louis Vuitton, Hermes, Porsche gibi dünyanın önde gelen lüks markalarının yer aldığı endeksin performansına yatırım yapabilecekler. Orta ve uzun vadede dünyanın önde gelen lüks markalarını kapsayan endeksin değer kazanmasıyla, anapara garantisi altında mevcut TL faizlerinin üzerinde getiri elde edecekler. Vade sonunu bekleyebilecekleri gibi, fon fiyatının açıklandığı her ayın 2. ve 16. gününden önce verecekleri satış talimatıyla, fondan çıkma olanağı da bulunuyor.