'Söğüt'ten Üç Kıtaya Osmanlı' Sempozyumu

Bilecik Üniversitesi (BÜ) tarafından düzenlenen ve 17 ülkeden 60'a yakın akademisyenin katıldığı "Söğüt'ten Üç Kıtaya Osmanlı Devleti"sempozyumu Söğütt'te yapıldı.

'Söğüt'ten Üç Kıtaya Osmanlı' Sempozyumu
Bilecik Üniversitesi, ORDAF, IRCIA, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İslam Konfederasyonu, İslam Tarihi Kültür Sanat Merkezi, Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Derneği iş birliğiyle düzenlenen sempozyumda Prof. Dr. Azmi Özcan, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Sacit Adalı, Prof. Dr. Sabri Orman, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Gökhan Çetinkaya, Dr. Halit Eren gibi ünlü tarihçiler konuşma yaptı. Sempozyuma yurt içi ve dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda tanınmış akedemisyen de katıldı. Konuşmacılar farklı yönleriyle Osmanlı'yı anlattı.
Söğüt Hamidiye Külliyesi'nde gerçekleştirilen sempozyumda ilk konuşmayı Bilecik Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan yaptı. Özcan, "Bu sempozyumun gayesi, siayasi ve diplomatik anlamda ülkeler arasında canlanan ilişkilerimizin akademik ve sanat alanlarında da artırılmasını sağlamaktır. İnsanlık tarihinde 19. ve 20. yüzyılın sebep olduğu tahribatın giderilmesi, beşeriyetin ihtiyaç duyduğu barışa, huzura, birlik ve beraberliğe tekrar kavuşması adına, milletimizin, kültürümüzün ve geleneklerimizin tekrar neler yapabileceğini göstermek için hepimize büyük görevler düşüyor. Bugün Söğüt şenlikleri çerçevesinde İstanbul Ticaret Üniversitesi, İslam Konfederasyonu Teşkilatı, İslam Tarihi Kültür ve Sanat Merkezi direktörlüğü, Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Derneği mensupları ile Bilecik Üniversitesi camiası olarak bu sempozyumu gerçekleştiriyoruz. Tarihe başka açıdan bakmak istedik. Bu ulu çınarın kuşatığı coğrafyaların her birinden akademisyenleri davet ederek, onların kendi kültürlerinde Osmanlı döneminin neyi ifade ettiğini öğrenmeyi arzu ettik" dedi.
Oradoğu ve Afrika Araştırma Dereği Genek Direktörü Prof.Dr. Zekeriya Kurşun, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Orman, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Genel Direktörü Dr. Halit Eren, yabancı konuklar adına Romanya'dan Mihai Maxim ve Iraktan Mahmoud Ali al Daoud'un konuşmalarının ardından son konuşmayı Halil Akpınar yaptı.
Akpınar, "Osmanlı Devleti, 600 yıllık bir büyük imparatorluktur. Osmanlı Devleti'nin Söğüt'te 1299 yılında kurulduğunu kabul ediyoruz. Kendisinden önce yaşamış olan birçok medeniyetten elde ettiği bilgileri reddetmeyen, onları kabul eden, bulunduğu coğrafya içinde o günün şartları ile dini inancı, yaşayışı, örfü, adeti, kültürü doğrultusunda olabildiğince serbest bırakan, geleneklerine bağlı kalan, huzur içersinde, 600 yıldan fazla, çok çeşitli ırkları bir bayrak altında yönetmeyi becermiş büyük bir imparatorluk. Biz bu medeniyetin mirasçıları olarak, aynı coğrafyaya sevgi ve kardeşliği, barışı, adaleti ve mermameti taışabiliriz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bilecik Valisi H. İbrahim Akpınar, Söğüt Kaymakamı Vural Karagöl ve Söğüt Belediye Başkanı Osman Güneş tarafından sempozyuma katılan konuklara Ertuğrul Gazi Vakfı'nca hazırlanan hediyeler takdim edildi.