Halk Oylamasının Yankıları Roma

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının sonuçları İtalyan basınında da geniş yankı buldu ve halkın yüzde 58'inin "Evet" oyu verdiği halk oylamasının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için bir "zafer" anlamına geldiği yorumları yapıldı.

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının sonuçları İtalyan basınında da geniş yankı buldu ve halkın yüzde 58'inin "Evet" oyu verdiği halk oylamasının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için bir "zafer" anlamına geldiği yorumları yapıldı. 
İtalya'nın en önemli günlük gazetelerinden Corriere della Sera, halk oylamasının sonucunu, "Türkiye'de Erdoğan'ın zaferi. Anayasa reformuna evet" başlığıyla duyurdu. Haberde, Başbakan Erdoğan'ın, halk oylamasının sonucunu, "yeni bir milat" olarak nitelediğine de işaret edildi.
AB'nin halk oylamasının sonucuna yaklaşımı da, "AB'den alkış: Doğru adım atıldı ama gerçek sınav şimdi başlıyor" sözleriyle anlatıldı. 

-ELİF ŞAFAK: "HALK ARTIK DARBE İSTEMİYOR"-

Corriere della Sera, İtalya'da en çok tanınan Türk yazarlar arasında yer alan Elif Şafak'la halk oylamasına dair bir söyleşiye de yer verdi. Gazetede "Evet" oyu verdiği belirtilen Şafak'ın, "Bizdeki İslam, Avrupa demokrasileriyle yan yana yaşayabilir. Artık şu apaçık ortada: Halk artık darbe istemiyor" sözleri yer aldı. 
La Repubblica gazetesi de "Türkiye'de halk oylaması. Erdoğan kazandı" başlığıyla sunduğu ana haberinde, "Anayasa değişikliğine 'Evet' denildi. Artık askerlerin gücü azalmış olacak" ifadelerine yer verdi.
La Repubblica gazetesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı özel söyleşiyi de, "Avrupa ve sivil haklar: Artık ülkem için yeni bir dönem başlıyor" başlığıyla sundu.
Halk oylamasının sonucunu "Türkiye 'Evet' dedi. Zafer, Erdoğan'ın" başlığıyla duyuran La Stampa gazetesi, yorum yazısının başlığında "Erdoğan'lı Türkiye yeni bir sayfa açıyor" ifadesini kullandı.
Merkez sağ çizgideki Il Giornale, halk oylamasına ilişkin haberi, "Türkler laikçi askerlerin gücünü aldı" başlığıyla verdi.

-ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI WESTERWELLE:

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle yaptığı yazılı açıklamada, referandumun başarısından memnuniyet duyduğunu belirterek, 'Anayasa reformu Türkiye'nin Avrupa yolunda önemli bir adımdır' dedi
Reform paketinin içeriğinin Türkiye'de yoğun bir şekilde tartışıldığını, sivil toplumdaki bu tartışmanın memnuniyetle karşılanması gerektiğini ifade eden Westerwelle, Türkiye'deki bu reform sürecinin toplumdaki açılımlarla süreceğine inandığını kaydetti.

-ALMAN BASININDA YANKILAR-

Halk oylamasının sonuçları, Alman basınında da geniş yer buldu. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, 'Türkler anayasanın değişmesinden yana oy kullandı' başlığıyla haberi duyurdu. 
Berliner Morgenpost ve 'Die Welt gazetesi' de, anayasa değişikliğindeki maddelerin Türkiye'yi değiştireceğini yazdı. 
Gazete haberlerinde, anayasada değişecek maddeler sıralanırken, Türk hükümetinin bu değişiklikleri "yeni anayasa için ilk adım" olarak gördüğü kaydedildi.
Der Spiegel dergisinin internet sayfasında, Türk vatandaşlarının büyük bir çoğunluğunun anayasa reformundan yana oy kullandığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sunduğu değişiklik paketinin yüzde 58 oranında oy aldığı ve Erdoğan'ın "önemli bir siyasi başarı elde ettiği" belirtildi.
Focus dergisinin internet sayfasında da, 'Türkler daha fazla demokrasiden yana oy kullandı' başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'deki seçmenlerin, son yıllardaki en geniş kapsamlı anayasa reformunu onayladığı ifade edildi.
13.09.2010 11:20:28