Allianoi su altında harçla korunacak

Hükümet, Bergama yakınlarındaki Roma İmparatorluğu döneminden kalma Allianoi için karar aşamasına geldi. ...


Hükümet, Bergama yakınlarındaki Roma İmparatorluğu döneminden kalma Allianoi için karar aşamasına geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onay vermesi halinde, Çevre ve Orman Bakanlığı ve DSİ, Yortanlı Barajı altında kalacak eserleri ortalama 60 yıl koruyacak planı yürürlüye koyacak. Çevre ve Orman Bakanlığı ile DSİ yetkililerinin Kültür Bakanlığı'na ilettiği bilgiye göre; tarihi eserlerin su altında zarar görmemesi için üstü suya dayanıklı Antik Roma Kireci ve Horasan Harcı kullanılacak. Sürekli özel dalışlar yapılarak eserlerin su altındaki konumları gözetim altında tutulacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Allianoi ile ilgili kılı kırk yararcasına bir yol bulmaya çalışıyoruz. Koruma kullanma dengesi hassasiyeti var. Önümüzdeki günlerde herkesi tatmin edecek bir yöntem belirlenecek" dedi. 'Allianoi planı'nın ana hatları şöyle:

Özel bir formül
50 YIL: Koruma Kurulları'nın onayı alınması halinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Yortanlı Barajı'nda su tutulmasına karar verecek. Ancak 50 yıl boyunca eserlerin su altında korunmasını sağlayacak özel bir formül devreye sokulacak.

Suya karşı dayanıklı
HARÇLA: Çevre ve Orman Bakanlığı ile DSİ, tarihi mirasla ilgili bilim adamlarıyla birlikte su altında koruma formülünü hayata geçirecek. Roma Ilıcası ve tarihi kalıntılar, suya karşı dayanıklı 'Horasan Harcı' ile örtülecek. Türkler tarafından bulunan Horasan Harcı yapı mukavemetini arttırmak için kullanılıyor. Yumurta akı, peynir, reçine, pişmiş toprak gibi katkı maddelerden oluşuyor. Çok kuvvetli ve suya dayanıklı bir bileşim özelliği bulunuyor. 

20 yıl bekletiliyor
KİREÇLE: Horasan Harcı'yla birlikte su altında kalacak eserler Antik Roma Kireci (Hidrolik kireç) ile kaplanacak. Kireç, mermer kalkerinin dikey fırınlarda ağır ağır uzun sürede bin yüz santigrat derecede fırınlanarak elde ediliyor. 20 yıllık bekleme süresinden sonra kullanılıyor.