Yasaklı film 30 yıl sonra vizyonda

Philippe Mora yönetmenliğinde çekilen ve Hitler'in ev yaşantısını anlatan 1973 tarihli "Gamalı Haç" filminin 3...

Philippe Mora yönetmenliğinde çekilen ve Hitler'in ev yaşantısını anlatan 1973 tarihli "Gamalı Haç" filminin 30 yıllık yasağı ABD ve Almanya'da sona eriyor. Hitler'in sevgilisi Eva Braun tarafından 16 mm kamera ile çekilen ve daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış renkli görüntülerin de yer aldığı tartışmalı yapım, Nazi liderinin insani yönünü yorumsuz biçimde izleyiciye yansıtmaya çalışıyor. Filmde Hitler; çocuklarla oynarken, misafirlerini ağırlarken ve kahvaltı yaparken görülüyor.

"Gamalı Haç", 1973 yılında Cannes Film Festivali'ndeki ilk gösteriminin ardından Almanya'da yasaklanmıştı. Cannes tarihinin en tartışmalı filmi ünvanını koruyan yapım, festivalden sonra Fransa, İngiltere ve ABD'de dağıtımcı bulmayı başarmış, ancak daha sonra gizemli bir şekilde ortadan kalkmıştı. Yasaklı olduğu 30 sene boyunca sadece özel film kulüpleri ve üniversitelerde gösterilen "Gamalı Haç", bu sürenin sonunda restore edildi ve ilk olarak 1 Ağustosta Polonyo'daki Era New Horizons Film Festivali'nde gösterildi.

İnsanların bağırıp kavga ettiği ve birbirlerine sandalyeler fırlattığı tek film olarak bahsedilen bu yasaklı yapım için filmin yönetmeni Philippe Mora, Nazilerin ev hayatını gösteren pek çok film olduğunu, Almanya'ya gidip 3. Reich döneminde çekilmiş ev filmleriyle ilgili televizyon belgeseli çekeceğini söylüyor. Mora'ya göre "O dönem hakkında hâlâ cevaplanmamış daha birçok soru var."