Midyat'ta turşu fabrikası kuruluyor

Mardin'in Midyat ilçesinde yetişen yöreye özgü acur, girişimcileri hareketlendirdi. Halk arsında turşusu oldukça rağbet gören acur için Midyat'ta fab

Mardin'in Midyat ilçesinde yetişen yöreye özgü acur, girişimcileri hareketlendirdi. Halk arsında turşusu oldukça rağbet gören acur için Midyat'ta fabrika kurulacak. Turşu fabrikasını kuracak olan işadamı Asaf Demirdağ, ülkemizde markalaşarak dünya pazarına hazırlanacaklarını kaydetti.

Bölgeye has bir çeşit salatalık olan acur, daha çok Acırlı, Çavuşlu, Gelinkaya, Söğütlü, Şenköy ve Yolbaşı beldelerinde yetiştiriliyor. Acurlar, Midyat Mardin kara yolu üzerinde kurulmuş çardaklarda satışa sunuluyor. Acurun turşusu ise evlerde yapılıyor ve Midyat ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Midyat ve çevresinde yetişen acurlar, artık makinelerde işlenerek dünya pazarına sunulacak. Midyat'ta turşu fabrikası kuracak olan işadamı Asaf Demirdağ, "Midyat ilçemizde akla gelebilecek her türlü sebze ve meyvenin turşusu yapılabiliyor. Midyat turşusunu, bakkal ve marketlerde satılan turşular gibi düşünmemek lazım. Tadına bakanlar hayran kalıyor. Midyat'ta yaşayan vatandaşlarımız, çoğunlukla kendi yiyecekleri kadar ya da dostuna ve gelen taleplere göre turşu imal ediyor. İşte ilçemizdeki bu potansiyeli değerlendirerek, turşumuzu fabrikasyon haline getirip piyasaya sunmak istiyoruz. Eğer, bunu başarabilirsek Midyat turşusunu, Türkiye'de marka bir ürün haline getirebileceğimize inanıyoruz. Fabrikanın inşasına başladık. İnşaatın büyük bir bölümü ve alt yapısı tamamlandı. Makinelerimiz siparişlerini verdik. Fabrika ekipmanlarının gelmesini bekliyoruz." dedi.

Midyat'ta kurulacak olan turşu fabrikanın bin 500 metrekare kapalı, 5 bin 200 metrekare açık alanı olacak. 800 TL'ye mal olacak fabrikada yaklaşık 50 kişi çalışacak. Geçimini acurdan sağlayan aileler de acurlarını satma fırsatı bulacak.