Üniversite araştırdı, Isparta'nın yarıdan fazlası 'evet' diyecek
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından yapılan referandum araştırmasında 'evet' diyenlerin oranı yüzde 55,45 çıktı. Aynı araştırmaya g
SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri 42 mahallede 500 denek üzerinde referandum araştırması yaptı. Ankete katılanların yüzde 30'unu ilkokul, yüzde 20'sini ortaokul, yüzde 31'ini lise, yüzde 18'ini üniversite mezunları oluşturdu. Ankette, vatandaşlara 15 soru yöneltildi.
Yrd. Doç. Dr. Vahdettin Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, bilimsel ilkeler çerçevesinde yapılıp değerlendirilen ankete katılanların yüzde 26,23'ünün referanduma sunulan maddelerden habersiz olduğunun tespit edildiğini belirtti. Aydın, "İnsanların yüzde 52'si 1982 Anayasası'nın tamamen değiştirilmesi gerektiği kanaatinde. Deneklerin yüzde 75'i de değişiklikleri yeterli bulmuyor. Bu anket sonucu Isparta'da 'evet ama yetersiz' diyenlerin varlığı kadar paketin 'eksik ve yetersiz' olduğunu düşünen 'hayırcı'ların varlığının olduğu ortaya konuyor." dedi.
Ankette kararsızların oylarının 'hayır' ve 'evet' oyları arasında dağıtılması durumunda 'evet' diyenlerin oranının yüzde 55,45, 'hayır' diyenlerin oranının ise yüzde 44,55 şeklinde belirlendiğini ifade eden Aydın, yüzde birin altında seçmen kitlesinin ise referandumu boykot edeceğinin tespit edildiğini anlattı. Aydın, kararsızların dağılımı yapılmadan 'evet' diyenlerin oranın yüzde 48,38, 'hayır'cıların oranının yüzde 38,87 çıktığını söyledi.
Vahdettin Aydın, anketin en çarpıcı yanının ise parti tabanlarına yönelik değerlendirmeler olduğunu ifade ederek, "Bir önceki seçimde oy kullandıkları partilere göre 'evet', 'hayır' değerlendirilmesi yapıldığında AK Parti'ye oy verenlerin çok büyük oranda anayasa paketine 'evet' oyu kullanacakları gözlemlendi. Bir önceki seçimde MHP'ye oy verenlerin CHP'ye oy verenlere göre daha fazla oranda anayasa paketine 'evet' diyecekleri görüldü." diye konuştu.
Referandum sürecinde, paketin içeriğini anlatmak yerine sert bir üslupla propaganda yapmanın dezavantaj olduğunu belirten Aydın, vatandaşın içerikten haberdar olması halinde daha objektif karar verme eğiliminde olduğunun tespit edildiğini anlattı.