Rusya yeni uzay üssü için start verdi

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Amur bölgesinde inşa edilmesi planlanan uzay üssü ile ilgili start verdi. 2020'de ilk insanlı uzay aracının fırlatılma

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Amur bölgesinde inşa edilmesi planlanan uzay üssü ile ilgili start verdi. 2020'de ilk insanlı uzay aracının fırlatılması planlanan üs, Rusya'nın kendine özel ilk üssü olacak. Eski SSCB döneminde Kazakistan'da kurulan Baykonur üssü, Komünist rejimin yıkılmasın ardından Kazakistan sınırları içinde kalmıştı.

Putin ülkenin uzakdoğu topraklarındaki Amur bölgesindeki inşa edilmekte olan Vostoçnıy uzay üssünü ziyaret etti. Ziyarette kendisine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, Putin'e 2018 yılından itibaren bu üsten uzay araçlarının uçacağını duyurdu. İvanov, üç yıl içinde Vostoçnıy üssünden uydu araçlarını da göndermeyi planladıklarını belirtti.

Putin de verdiği bilgide, "Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra uzay üssü bizim dostumuz Kazakistan'ın arazisinde kaldı... Rusya Kazakistan ve Fransız ortaklarıyla işbirliğini devam ettirmekten yana, çünkü uzay hizmetleriyle ilgili talep artacak. Dolayısıyla kendimize ait bir uzay üssünün olması prensip olarak önem arz ediyor... 2011 yılına doğru organize ve idari kurumunu oluşturmamız lazım, 2015-2016 yıllarında ilk start tesisini kurmamız gerekir, 2016-2018 yıllarında da üssün ikinci bölümü hazır olması lazım. 2018-2020 yıllarında ise bu üstten ilk pilotlu uzay araçcını fırlatmamız gerekir." dedi.

Putin, 1961 yılında uzaya ilk uçan Sovyet astronotu Yuri Gagarin'le Baykonur üssüyle başlatılan geleneğin Vostoçnıy üssüyle devam ettireceklerini de vurguladı. Rus Başbakan, bu üs aracılığıyla uzay alanında, Ay ve Mars'ta çeşitli bilimsel araştırma yapacaklarını da belirtti.