Nil Nehri 46 Yıl Sonra Tekrar Taşacak

Yaklaşık yarım asırdır taşmayan Nil Nehri'nin, Etiyopya'ya yağmaya başlayan sağanak yağışların eylül ayının ortasına kadar devam edecek olması nedeniyle taşması bekleniyor.

Mısır el Ahram Gazetesi, Etiyopya - Sudan sınırında bulunan Nil Nehri üzerindeki en eski Nil suyu ölçüm istasyonu olan Deim'de, 19 Ağustos günü 900 milyon 500 bin metre küp su geçtiğinin kaydedildiğini yazdı.
Uzmanlara göre, bu su miktarı, son 46 yıldır görülen en yüksek oran. Mısır Sulama Komisyonu Başkanı Abdulati El Semam, Nil sularının Deim İstasyonunda 12 metre yükseldiğinin görüldüğünü söyledi.
Eski Mısır'da ziraat Nil suları taşkınlarıyla sulanan arazilerde yapılırdı. Kavalalı Mehmet Ali Paşa, taşkınları engellemek için Kahire'nin 20 km batısına 'Kanatırı Hayriye' adında kanallar yaptırmıştı. Yapımı 1971 yılında bitirilen Asuan Barajı'nın faaliyete geçmesinin ardından, Nil Nehri'nin periodik olarak taşması Mısır topraklarında engellenmişti.
Nil Nehri'ni kontrol altında tutan barajın arkasındaki Nasır Gölünde biriken su, Belçika büyüklüğünde bir alanı kaplıyor. Bu su sayesinde çölün kenarında yer alan susuz ve kurak alanlardaki geniş topraklar da tarıma elverişli hale getirilmiş oldu.