Köylüler her akşam farklı bir evde iftarda buluşuyor

Konya'nın Kulu ilçesine bağlı Yazıçayır köyünde, köylüler her akşam farklı bir evde bir araya gelerek iftarı birlikte yapıyor. Asırlardır devam eden b

Konya'nın Kulu ilçesine bağlı Yazıçayır köyünde, köylüler her akşam farklı bir evde bir araya gelerek iftarı birlikte yapıyor. Asırlardır devam eden bu gelenek her Ramazan ayında tekrarlanıyor. İftarlar tam bir düğün havasında geçiyor.

İftar programının düzenlendiği evde iftar telaşı sabah saatlerinde başlıyor. Önce köy camiinin hoparlöründen tüm köy iftara davet ediliyor. Ardından şerbetler kaynatılıyor, tatlılar dökülüyor. Davet evinin bahçesinde misafirler için yuvarlak masa ve plastik sandalyelerden oluşan iftar sofraları kuruluyor. İftar vakti yaklaştığında ise köy meydanında toplanan köylüler yavaş yavaş davetli oldukları eve yöneliyor. Sandalyeler köylülerle dolarken maslarda yemeklerle donatılıyor. Önce iftarlık lokumlar ve şerbetler dağıtılıyor, yemekler masalara konduğunda ise iftar vakti gelmiş oluyor. İmam ezanı okumaya başladığında konuşmalardan meydana gelen uğultu bir anda yerini çatal ve kaşık sesine bırakıyor. Misafirler ikram edilen yemekleri afiyetle yerken ev sahipleri de ikramlarına yenilerini ekliyor. Topluca yapılan duayla son bulan yemekten sonra köylüler, ertesi gün bir başka evde buluşmak üzere ayrılıyor.

Yazıçayır Köyü Muhtarı Zeki Özkan, bu geleneğin asırlardır devam ettiğini söylerken, değişen tek şeyin insanlar olduğunu ifade ediyor. Özkan "Köyümüzün insanı misafirperverliği ve ikramı çok sever. Ramazan ayının gelmesiyle bu durum had safhaya çıkıyor. İnsanlar bu güzel geleneğimizi eşe- dosta ikramda bulunarak devam ettirmeye çalışıyor." şeklinde konuşuyor.