Iğsız, Kara Kuvvetleri Komutanı

Yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Hasan Iğsız oluyor, Balyoz sanığı Korgeneral Bek terfi edemedi

Yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Hasan Iğsız oluyor, Balyoz sanığı Korgeneral Bek terfi edemedi


Tolga AKINER
ANKARA - Balyoz ve Erzincan’daki Ergenekon davalarında yargılanan generallerle ilgili tartışmaların gölgesinde toplanan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Şûra’nın dünkü oturumlarında orgeneral ve korgenerallerin durumları ele alındı. YAŞ toplantısına Erzurum Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘terör örgütü üyeliği’ suçlaması ile açtığı davanın bir numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de kurul üyesi olduğu için katıldı. YAŞ’ın dünkü bölümünde Orgeneral Hasan Iğsız Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı.

Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılan ve dört gün sürecek olan toplantı dün saat 09.45’te başladı. Toplantıya Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile üst düzey komutanlar katıldı.

YAŞ’ın bu toplantısını ilginç kılan unsurlardan biri de 3. Ordu komutanı Orgeneral Berk’le ilgiliydi. Erzurum’daki Ergenekon davasının bir numaralı sanığı olan ve ‘terör örgütü üyesi’ olmakla suçlanan Orgeneral Berk, YAŞ tarihinde ilk kez, yargılaması sürerken Şûra’ya katılan üye oldu. Bunda, ‘Berk hakkındaki iddiaların 61 sayfalık iddianamede yalnızca bir sayfa tuttuğunu, hakkındaki üç iddiayı inceleyip yanlış olduğu kanaatine vardıklarını’ söyleyen Orgeneral Başbuğ’un tavrı belirleyici etkendi.

Toplantının dün sabahki ilk oturumunda, Milli Savunma Bakanı Gönül, Bakanlığının hukuklarınca hazırlanan ve Balyoz Davası sanığı muvazzaf subayların hakkındaki ‘yakalama kararı’nın terfi listesinde olanların durumunu etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin raporunu Şûra üyelerine sundu. Basına yansıyan haberlerde, MSB hukukçularının, ‘mevcut durumun söz konusu muvazzaf subayların terfilerine bir engel teşkil etmeyeceği’ görüşünde birleştikleri yansımıştı.

Orgeneral Başbuğ ve Orgeneral Işık’ın görev süreleri 30 Ağustos 2010 itibarıyla sona eriyor. Orgeneral Başbuğ’un emekliye ayrılmasıyla boşalacak Genelkurmay Başkanlığı görevine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in atanması bekleniyor.

YAŞ’ın ilk gün çalışmalarında Balyoz davası sanıklarından Korgeneral Nejat Bek, orgeneralliğe terfi edemedi. 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Yalçın Ataman orgeneralliğe terfi eden iki isimden biri oldu. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın beklentiler doğrultusunda Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi kesinleşirken, teammüller gereği 2013-2017 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı yapacak olan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel de Orgeneral Iğsız’dan boşalacak olan 1. Ordu Komutanlığı’na atandı. Orgeneral Özel bir yıl sonra Orgeneral Iğsız emekli olunca yerine Kara Kuvvetleri’nin başına geçip, 2013’e kadar bu görevi yürütecek. Üç yıllık görev süresi dolan 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk de Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı oldu. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Arslan Güner ise bir yıl daha aynı görevi yürütecek.

Iğsız hakkındaki iddialar
Kamuoyu Orgeneral Iğsız’ı son dönemde bazı basın yayın organlarının hakkında ortaya attığı iddialarla tanıdı. Ergenekon soruşturmasının 4. iddianamesinde, Genelkurmay Başkanlığı 1. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Iğsız’ın imzasını taşıyan belgede, kamuoyunu yönlendirmek maksadıyla kurulan internet sitelerinin yanı sıra günlük takip edilmesi maksadıyla fişlenen internet sitelerine de yer verilmişti. Iğsız hakkındaki bir diğer iddia ise Ergenekon savcılarına ‘bir meçhul subay’ tarafından gönderilen ihbar mektubu ile gündeme gelmişti. Mektupta, ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın, o dönem Iğsız’ın emri ile Kıdemli Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı öne sürülmüştü. Iğsız hakkında açılmış bir soruşturma veya dava yok.

‘Balyoz’ sanıkları baş ağrıttı
Şûra’nın en kritik kararı, Balyoz davası sanıklarıyla ilgili.
Haklarında ‘yakalama kararı’ olan 102 subaydan 13’ü general/amiral rütbelerinde. Daha önce Balyoz’dan tutuklanıp tahliye olan Ulaştırma Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balanlı ile 52. Tatbik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay, zaten terfi şansını kaybetti. Diğer 11 general/amiral’den biri olan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu da, bu yıl Deniz Kuvvetleri’nde boşalacak orgeneral kadrosu olmadığı için görev süresinde uzatma alacak. Terfi sırasındaki diğer isimler ise şunlar:

‘6. Kolordu komutanı Korgeneral Nejat Bek, 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya, Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanvekili Tümgeneral Salim Erkal Bektaş (temditli), Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz (temditli), Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Halil Helvacıoğlu (temditli), 4. Mekanize Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Kasım Eren, Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın (temditli), Akdeniz Bölge ve Deniz Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun (temditli), Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen, Kocaeli Hücumbot Filo Komutanı Tuğamiral Abdullah Gayremoğlu. (Radikal)