Side Kültür Ve Sanat Festivali

Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Side Antik Kentinde, 2001 yılından itibaren Side Belediyesi'nce düzenlenen Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali başlıyor.

  Bu yıl 10 . ' su düzenlenen Side Kültür ve Sanat Festivali 24 Temmuz günü İtalyan virtüözlerinin konseriyle açıldı . Festival , Side Belediyesi tarafından gerçekleştirilirken , sanat yönetmenliğini Remzi Buharalı yürütüyor Büyük bir tarihsel mirasa sahip olan Side ' de etkinlikler " Antik Tiyatro " , " Apollon Tapınağı " , " Köy Meydanı " ve " Side Antik Limanı " nda gerçekleşecek .
Bu yıl 10 Nisan 2010 da Avrupa Festivaller Birliği ( EFA ) üyeliğine kabul edilen festival , 29 Ekim 2010 tarihine kadar devam edecek . Etkinlikler ücretsiz izlenebilecek .
ÖZEL ÖDÜL GÜNAY ' A
Festival özel ödülüne bu yıl Ertuğrul Günay layık görüldü .
Festivalde her yıl geleneksel hale gelen ve ülkemizin kültür , sanat , turizm ve siyaset yaşamına katkılarına göre değerlendirilerek verilen özel ödül bu yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ' a verilecek .
Yine festivalde her yıl verilen diğer bir ödül ise ; herhangi bir meslek ayırımı yapmaksızın ülkemizin sanat yaşamına katkılarına göre değerlendirilerek kişi veya kurumlarına verilen ödül . Bu yıl ödülün Antalya Devlet Opera Bale Müdürlüğü ile Antalya Senfoni Orkestrası ' na verilmesi kararlaştırıldı .
Festival , 31 Temmuzdaki Grup Gündoğarken konseri ile devam edecek . İlhan , Burhan ve Gökhan Şeşen tarafından 1982 yılında kurulan bu ünlü grup artık Burhan ve Gökhan Şeşen ile yoluna devam ediyor . Grup Gündoğarken , unutulmaz şarkılarıyla hayranlarıyla buluşacak .
Festival , Türkiye ' den iki konserle devam edecek . 4 Ağustos ' ta Turkish Music Stars da Nilgün Kızılcı ve Zafer Albayrak , Türk Halk Müziğinin en sevilen parçalarını seslendirecekler . 2003 yılında Antalya ' da kurulan Night Birds Show Orkestrası konseri ise 7 Temmuzda .
Bu sene üç ülkenin Halk Dansları Topluluğu , gösterileri ile festivale renk katacak . 8 ve 9 Ağustos ' ta Gürcistan Halk Dansları Topluluğu , 19 ve 20 Ağustos ' ta Macaristan Halk Dansları Topluluğu , 30 ve 31 Ağustos ' ta ise Acaristan Halk Dansları Topluluğu , ikişer gösteri ile geleneksel danslarını sergileyecekler .
Bugüne kadar " Issız Adam " , " Sis ve Gece " filmlerine ve " Kâbuslar Evi " , " Bıçak Sırtı " , " Yol Arkadaşım " gibi TV dizilerine de müzik yapan Cenk Erdoğan ' ın kurduğu Cenk Erdoğan Trio , festivalin ilgiyle beklenen konserlerinden biri olacak . Perdesiz gitarda Türk geleneksel sazları olan bağlama ve tamburdan etkilenen özel bir teknik kullanarak caz armonizasyonlarını geleneksel melodilerle birleştiren Cenk Erdoğan Trio da Okan Kaya ve Gökçe Gürçay da eşlik edecek . Konser tarihi 14 Ağustos olarak belirlendi .
Festivalin bir diğer dünyaca ünlü konuğu ünlü Caz Vokalisti Tania Maria . 7 yaşında piyano ile tanışan daha 13 yaşında bölgesel bir yarışmada birincilik kazanan sanatçı , ilk albümünü 20 yaşında çıkardı . 70 ' lerde Fransa ' ya taşındıktan sonra adı uluslar arası anılmaya başlanan Tania Maria , En iyi Caz Vokalisti dalında Grammy Ödülü ' ne aday gösterildi . Sanatçı , büyülü sesi ile 28 Ağustos günü müzikseverlerin karşısında olacak .
10 . Side Festivali ' nin iki Türk rock grubu konuğu var bu yıl . Programındaki çeşitlilik ile tüm sanatseverlere ulaşmayı hedefleyen festivalde , Gevende 1 Eylül de , Türkiye ' nin en sevilen gruplarından Mor ve Ötesi de 18 Eylül ' de hayranlarıyla bir araya geliyor .
Birbirinden etkileyici gösterinin yer alacağı festivalin bir diğer programı da Blue , Red Green . Piyano ve dansın muhteşem uyumunun sergilendiği gösteride piyanoda İlyas Mirazyev , dansta Selen Yılmaz ve Nur Niyaz Bildik yer alacak .
Bir diğer gösteri ise İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü Bale Topluluğu ' ndan geliyor . 13 Eylül de sergilenecek bu gösteride Manuel Legris , Patrick De Bana yer alacak . Gösterinin koreografı ise Uğur Seyrek .
10 Eylülde konser verecek olan ise 1988 ' de kurulan Leipzig Quartet , günümüzün yaylı oda orkestraları arasında uluslararası en hoş ve en tanınan topluluğu olarak biliniyor .
Sayısız yarışma ve ödül kazanan , birçok uluslar arası yayın tarafından adından övgüyle söz ettiren Leipzig Quartet , ayrıca 2 kere " Cannes Classical Award " ve 1999 , 2000 , 2003 ve 2008 yıllarında " ECHO-Klassik " ödüllerine aday gösterilmişti .
Festival 22 Eylül de bir başka klasik müzik konseri ile devam ediyor . Aspendos String Quartet in üyeleri Erkin Onay ( Keman ) , Esra Ebru Davran ( Keman ) , Elif Onay ( Viola ) ve Kerem Aykal ( viyolonsel ) Apollon Tapınağında verecekleri konserle izleyenlere güzel bir akşam vaat ediyorlar .
Festivalin vazgeçilmezlerinden Antalya Devlet Senfoni Orkestrası 25 Eylül de sanat severlerle bir araya gelecek . Şef Orhan Şallıel ' in yönetimindeki orkestranın konuğu ise dünyaca ünlü bir keman virtüözü Josef Landway .
Oda müziğinin tanıtımına katkılarıyla meşhur Ensemble Enizus ise dinlenmeye değer olarak biliniyor .
2006 yılında kemancı Orhan Ahıskal , viyolacı Çetin Aydar , viyolonselci Can Elbi ve piyanist Mehmet Okonşar tarafından kurulan Ensemble Enixus ' un konser tarihi ise 2 Ekim . Her biri solo kariyerlerine devam eden grup üyeleri , oda müziğinin tanıtılması ve sevdirilmesi için sık sık bir araya geliyor .
1978 doğumlu genç sanatçı Özgür Kurum 9 Ekim de sevenleri ile bir araya gelecek . 19 Ekim de ise Grup Tanini Apollon Tapınağındaki konserde yer alacak . 2006 yılında kurulan , kanunda Tahir Aydoğdu , neyde Bilgin Canaz , piyano ve akordeonda Hakan Ali Toker ' den oluşan Grup Tanini ; Doğu ve Batı müzik kültürleri arası köprüler kurarak dünya insanları arasında dostluk ve barışı pekiştirmeyi amaçlıyor .
GALA KONSERİ
Antalya Devlet Opera ve Balesi , bu sene festivalin kapanış konserine ev sahipliği yapıyor . Gala konserinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına denk gelmesi nedeniyle özel bir program hazırlayan Antalya Devlet Opera ve Balesi , izleyicilere Cumhuriyet coşkusunu yaşatacak .
( HO-HO-Y )