Çözüm için anadilde eğitim ve genel af olmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözümü yönünde üretilecek politikalara kaynaklık etmesi için Güneydoğu'da kapsamlı bir çalışma başlattı. Genel...



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözümü yönünde üretilecek politikalara kaynaklık etmesi için Güneydoğu'da kapsamlı bir çalışma başlattı.

Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç öncülüğünde oluşturulan çalışma komisyonu, bugün Diyarbakır'da incelemelerde bulunacak. Komisyonda Genel Sekreter Yardımcısı Tekin Bingöl, MYK Üyesi Mahmut Duyan, Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, PM Üyesi Mehmet Faraç ve Bingöl İl Başkanı Sema Kaygalak yer alıyor. CHP Diyarbakır İl Teşkilatı da yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili Kılıçdaroğlu'na verilmek üzere bir rapor hazırladı. Bugün komisyona sunulacak raporda, anadilde eğitim ve genel af konusunda partinin mevcut politikalarına aykırı taleplere yer veriliyor.
15 sayfalık raporda, "Anadilde eğitim, Milli Eğitim müfredatına eklenmeli ve Kürtçe tüm okullarda seçmeli ders olarak okutulmalıdır. Böylece hem Kürtlere hem de Türklere Kürtçe öğrenme hakkı verilmelidir." görüşlerine yer verildi. Genel afla ilgili olarak da şu ifadeler yer aldı: "Genel affın mutlaka yapılması gerekir. Barış programı uygulanmak isteniyorsa, öncelikle tarafların birbirini affetmesi gerekir. Dağdakilerin ve cezaevlerinde bulunan 20 bin insanın affının yanı sıra, sicil affı da devreye sokulmalıdır. Terör suçlularının topluma entegre olması gerekir. Böylece daha sağlıklı bir süreç geliştirilebilir." BDP'ye de eleştiriler yöneltilen raporda, bu partinin Kürt sorununun çözümünü İmralı veya Kandil'e havale etmek yerine inisiyatif alarak TBMM çatısı altında çalışma yürütmesi gerektiği belirtildi.
CHP Diyarbakır İl Sekreteri Mahmut Şevketoğlu, Diyarbakır'ın yıllardır yaşanan sorunun göbeği olduğunu ve çözümün de en iyi bu kentte siyaset yapanlar tarafından oluşturulabileceğini söyledi. Bu çerçevede CHP Komisyonu'nda yer alamamalarına üzüldüklerini, PM üyesi eski il başkanı Mesut Değer'in de komisyonda görev almasına yönelik isteklerini Genel Merkez'e ilettiklerini kaydetti. Ancak hazırladıkları kapsamlı raporla 'en doğru' çözüm önerilerini parti yönetimine sunacaklarını dile getirdi. Şevketoğlu, demokratik açılımla ilgili olarak da "Ben AK Parti'nin iyi niyetli bir şekilde açılıma başladığına inanıyorum. Ama net şeyler söylemekten kaçındılar." şeklinde konuştu.

Zaman