'Çift Üniversite Diploması' Yaygınlaşıyor Ankara

Hem Türkiye'de hem de yurtdışında okuma olanağı sağlayarak çift üniversite diploması almaya imkan tanıyan yükseköğretim programlarını tercih eden öğrenci sayısı her yıl artıyor.

  Hem Türkiye ' de hem de yurtdışında okuma olanağı sağlayarak çift üniversite diploması almaya imkan tanıyan yükseköğretim programlarını tercih eden öğrenci sayısı her yıl artıyor .
Üniversitelerde 2003-2004 eğitim-öğretim yılında 305 kişilik kontenjanla uygulanmaya başlayan uluslararası ortak lisans ve yüksek lisans programlarında toplam 1961 öğrenci öğrenim görüyor . Ortak diploma programlarının sayısı YÖK ' ün , bu yıl 12 ön lisans programının açılmasını onaylamasıyla arttı . Türkiye ' deki üniversitelerde toplam 97 ortak lisans programı bulunuyor .
' Öğrencilere iki ayrı ülkede ve üniversitede öğrenim görerek iki diploma sahibi olma , İngilizcelerini geliştirme ve farklı kültürleri tanıma ' olanağı sağlayan uluslararası ortak programlar bir Türk üniversitesi ile yurtdışındaki bir üniversite tarafından ortak protokolle yürütülüyor .
Uluslararası ortak lisans programları , halen çoğunluğu ABD olmak üzere Fransa , Almanya , Hollanda , Avusturya , Rusya Federasyonu , İskoçya , İngiltere , Bulgaristan ve Yeni Zelanda ' daki üniversiteler ile açılmış durumda .
Kadir Has , Hacettepe , Işık , İstanbul Teknik , Selçuk , Ege , Akdeniz , İzmir Ekonomi , Atatürk , İstanbul , Afyon Kocatepe , Fatih , Uludağ , Yeditepe , Atılım , Haliç , Marmara , Sakarya , İstanbul Aydın , Bahçeşehir , Anadolu , İstanbul Bilgi , Yalova , Dokuz Eylül , Erciyes , Çankırı Karatekin üniversitelerinin yurtdışındaki üniversitelerle ortak lisans programları mevcut .
Ayrıca , yurtdışındaki üniversitelerle ODTÜ ve İTÜ ile Celal Bayar , Sabancı , Marmara üniversiteleri ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ' nün ortak doktora programları ; ODTÜ , Akdeniz , İzmir Ekonomi , Yıldız Teknik , İstanbul , İstanbul Ticaret , Galatasaray , Yeditepe , Bilkent , Ege , Atılım , İstanbul Teknik , Sakarya , Kadir Has , Bahçeşehir , İstanbul Bilgi , Yalova ve Erciyes üniversitelerinin de ortak yüksek lisans programları faaliyet gösteriyor .
YÖK bu yıl , Fırat , İstanbul Aydın , Uludağ , Çankırı Karatekin , İstanbul Ticaret , Karadeniz Teknik , Bahçeşehir , Gaziantep ve Okan üniversitelerinde toplam 12 ön lisans programı açılmasını kararlaştırdı . Ayrıca , Atılım ve İzmir Ekonomi üniversitelerinin ön lisans programları bulunuyor .
Ortak programlar en fazla bilgisayar , makina , yazılım , inşaat ve endüstri mühendislikleri ile işletme , iktisat , İngiliz Dili ve Edebiyatı ile İngilizce öğretmenlikleri alanlarında açılıyor .

-LİSANS PROGRAMLARINA YERLEŞME-

Öğrenciler uluslararası ortak lisans programlarına , ilgili puan türündeki üniversiteye giriş sınavı puanı ile ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarını içeren yerleştirme puanları esas alınarak , Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince ( ÖSYM ) merkezi olarak yerleştiriliyor . Üniversite sınavına giren ve tercih yapmaya hak kazanan öğrenciler , ortak lisans programları uygulayan üniversiteler ve koşullara ilişkin bilgilere tercih kılavuzundan veya üniversitelerin internet sitelerinden ulaşabiliyor .
Çift diploma programlarında dersler genellikle İngilizce olarak veriliyor . Öğrencilerin öğrenime başlayabilmeleri için yeterli düzeyde İngilizce bilmeleri gerekiyor . Bu programlara yerleştirilen ancak İngilizce dil seviyesini tespit eden TOEFL sınavından yeterli puanı alamayanlar ilgili Türk üniversitesinin İngilizce hazırlık okulunda bu eğitimi alıyor . ABD ' de eğitime gidebilmek için öğrencilerin yazılı TOEFL ' dan en az 550 , bilgisayar ortamında yapılan TOEFL ' dan en az 213 puan ( bazı programlar için 220 puan ) veya internet ortamında yapılan TOEFL ' dan 74 puan ( İzmir Ekonomi , Işık ve Hacettepe üniversiteleri için 79 , Bilkent , Orta Doğu Teknik , İstanbul Teknik üniversiteleri için 80 puan ) almaları isteniyor . TOEFL ' dan istenen bu puanlar bazı üniversitelerde lisans eğitimine başlayabilmek için , bazı üniversitelerde ise ABD ' deki eğitime başlayabilmek için ön koşul tutuluyor .
12 . 07 . 2010 10 : 36 : 54