Kapadokya'ya Yeni Vadi Ekleniyor Gülağaç

Kapadokya Bölgesi'ndeki Sofular Vadisi'nin sit alanı ilan edilmesi için tescil  çalışmaların başladığı ve vadinin Kapadokya turizmine kazandırılacağı bildirildi.

  Kapadokya Bölgesi ' ndeki Sofular Vadisi ' nin sit alanı ilan edilmesi için tescil çalışmaların başladığı ve vadinin Kapadokya turizmine kazandırılacağı bildirildi .
Aksaray ' ın Gülağaç ilçesine bağlı Sofular Belde Başkanı İhsan Altınel , yaptığı açıklamada , Kapadokya ' nın simgeleri arasında yer alan doğa harikası vadilerin , görünümü , kayadan oyma kilise ve mesken alanlarıyla bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini söyledi .
Kapadokya bölgesindeki çok sayıda doğa harikası vadinin turizme açık olduğunu belirten Altınel , ' Bölgede dünyaca ünlü Ihlara Vadisi ' nin yanı sıra Güzelyurt ilçesinde Manastır Vadisi , Kayseri ' de Soğanlı Vadisi ve Nevşehir ' de Güvercinlik Vadisi turizme açık bulunuyor ' dedi .
Altınel , beldelerindeki Sofular Vadisi ' nin ise Aksaray , Nevşehir ve Niğde illerinin kesiştiği bir yerde , Kapadokya ' nın merkezinde yer aldığını kaydetti .
Sofular Vadisi ' nin bugüne kadar hiç tanıtılmadığı için Kapadokya ' nın keşfedilmeyi bekleyen turizm değerlerinden biri olduğunu açıklayan Altınel , şunları ifade etti :
' Kasabamız 1992 yılında belediyelik olmuş ve bugüne kadar da Sofular vadisini turizme kazandırmak için hiçbir çalışma yapılmamış . Vadiyi turizme kazandırmak için ne bir dilekçe veren olmuş , ne de ilgilenen olmuş . Bu yüzden Sofular Vadisi Kapadokya turizminde geçmiyor . Belediye başkanı olarak öncelikle vadinin tarihi eserleriyle sit alanı ilan edilmesi için çalışmalara başladık . Konya ' dan Anıtlar Kuruluna başvurduk . Anıtlar kurulundan gelen heyet vadi içinde çalışmalarına başladı ve eserleri kayıt altına alıyorlar . Bu çalışmanın ardından Sofular Vadisi ' nin sit alanı ilan edilmesini bekliyoruz . '

-VADİDE ROMA DÖNEMİNİN İZLERİ VAR

Kapadokya turizmine yeni bir vadi kazandıracaklarını vurgulayan Altınel , ' Sofular Vadisi , yeraltı şehri , kayadan oyma kilise ve mekanlarıyla Kapadokya turizminde yerini alacak ' dedi .
Sofular Vadisi ' nin binlerce yıl Anadolu ' nun obsidyen ihtiyacını karşılayan Nenezi dağının yakınında bulunduğunu belirten Altınel , şöyle devam etti :
' Vadinin tarihinin nereye kadar uzandığı bilinmiyor . Roma döneminin izini taşıyan ve doğal yapısı halen bozulmamış eserler var . Biz vadinin geçmişinin daha eskilere gittiğini düşünüyoruz . Bilim insanlarının araştırmasına göre , Kapadokya ' nın ilk yerleşimi olarak bilinen 10 bin yıllık Aşıklı Höyük ' teki obsidyenler Nenezi dağından çıkarılmıştır . Bölgedeki höyüklerde görülen obsidyende Nenezi dağındandır . Vadi içindeki yeraltı şehri de Nenezi dağı yönüne gidiyor ve buranın sonuna ulaşılamadı . Ayrıca yeraltı şehri içinde çok sayıda sürgülü taş var . Vadi içinde yeraltı şehri dışında çok sayıda kayadan oyma kilise , mesken ve mezar var . Vadi içinde ise camiye dönüştürülmüş kilise , kemerli yapısıyla dikkat çekiyor . '
11 . 07 . 2010 12 : 06 : 29