Salyazı'da Sondaj Çalışmaları Başladı

Gümüşhane'nin Köse ilçesine bağlı Salyazı beldesinde, yaz aylarında meydana gelen sıkıntıyı gidermek için yapılan sondaj çalışması kurban kesilerek, dualarla başlatıldı.

Salyazı'da Sondaj Çalışmaları Başladı
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Erzurum Bölge Müdürlüğü ekiplerine yaptırılan çalışmayla, Belediye'nin yüksek miktarlı elektrik faturalarından kurtulacağını belirten Belediye Başkanı Mühür Uçar, belde halkının da sağlıklı içme suyuna kavuşacağını söyledi.
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada yaz aylarında belde nüfusunun yaklaşık 2 katı artması nedeniyle sıkıntı yaşandığını, mevcut içme suyu sağlayan kuyulardan beldeye su basan 4 kilometrelik sistemin ekonomik olmaması nedeniyle Devlet Su İşleri nezdinde başlattıkları girişimin sonucu, beldenin üzerindeki Kuzugölü mevkiinde çalışmaların başladığını ve en geç 1 ay içerisinde tamamlanmasının beklendiğini ifade etti.
YERİN 42 METRE ALTINDAN, SANİYE DE 8-10 LİTRE SU ÇIKMASI HEDEFLENİYOR
Uçar, Gümüşhane, Trabzon ve Erzurum DSİ yetkililerinin uzun süren araştırma ve incelemelerinin ardından en uygun bölgede başlanan sondaj çalışmasıyla birlikte hedeflerinin saniye 8-10 litre arası su almak olduğunu belirterek, "Bölgemizde 5 farklı bölgede yapılan incelemenin ardından uzman heyetimiz Kuzugölü mevkiindeki bölgede sondaj çalışması yapılmasına karar verdi. Sondajın sonunda hedefimize ulaşabilirsek saniyede 8-10 litre arasında su çıkmasını bekliyoruz. Bu da beldemizin bütün ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede. Belde merkezinde sadece 600 metre uzaklıkta başlayan çalışmada yerin 42 metre altında suya ulaşmayı planlıyoruz. Erzurum DSİ Bölge Müdürlüğünden gelen 14 kişilik ekiple çift vardiya çalışarak, en geç bir ay içerisinde çalışmanın bitmesini bekliyoruz. Sondaj çalışması için Belediyemizden herhangi bir ödeme yapmayacağız." diye konuştu.
KUYULAR SAĞLIK AÇISINDAN DA SAKINCALI
Başkan Uçar, bölge sakinlerinin tarımsal sulama amaçlı ve içme suyu amaçlı kullanmak için açtıkları kuyuların çok sağlıklı olmadığını, tarlalara atılan azotlu gübrelerin bu sulara karışabildiğini ifade ederek, "Yeni sondaj yaptığımız bölgede tarımsal faaliyet yok. Bu nedenle belde halkı daha sağlıklı içme suyu içecek" diye konuştu.
Başkan Uçar ayrıca Bayburt'un Demirözü ilçesinde yapılan Demirözü barajından Salyazı beldesine kadar "Yer Altı Yüksek Basınçlı Sulama Kanalları" yapılacağını, bu projenin tamamlanması ile birlikte Salyazı ovasında tarımsal sulamanın sorun olmaktan çıkıp, modern tarımın gerekliliği olan damlama ve yağmurlama sulama sistemine geçeceğini söyledi. Bu sistemle birlikte Salyazı ovasının "Organik Tarım" açısından biçilmiş kaftan haline geleceğini belirten Uçar, beldede sulama amaçlı kullanılan Salyazı Göleti'nin ise turistik amaçlı kullanılacağını sözlerine ekledi.
Uçar, projede emeği geçen Milletvekili Prof. Dr. Yahya Doğan, Gümüşhane DSİ Şube Müdürü Kasım Sarımehmet'e, DSİ 22. Bölge Müdürü Recep Çıtır'a, Erzurum DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilerine ve DSİ Genel Müdürlüğüne teşekkür etti.