Kupada Almanya üçüncü, Uruguay dördüncü oldu: 3-2

2010 Dünya Kupası'ndaki son maçında Uruguay ile karşı karşıya gelen Almanya karşılaşmadan 3-2 galip ayrıldı ve dünyanın üçüncü büyüğü oldu.

Almanya'ya galibiyeti getiren golleri 19. dakikada Muller, 56. dakikada Jansen ve 82. dakikada Khedira'dan geldi. Uruguay'ın gollerini ise 28. dakikada Cavani ve 51. dakikada Forlan kaydetti.

Bu arada Almanya'da maça ilk 11'de başlayanTürk asıllı Mesut Özil, 91. dakikada oyundan çıkarken; yerine bir başka Türk asıllı futbolcu Serdar Taşçı girdi.

LÖW'DEN BÜYÜK SÜRPRİZ

Almanya Teknik Direktörü Joachim Löw, Uruguay ile oynanan üçüncülük maçında kadroda sürpriz isimlere yer verdi. Kaleci Manuel Neuer, Lukas Podolski, grip olan Miroslav Klose ve sakatlığı bulunan Philipp Lahm karşılaşmaya yedek kulübesinde başladı. Bu isimlerin yerine Löw, Hans-Jörg Butt, Marcell Jansen, Dennis Aogo ve Cacau'ya şans tanıdı.

7 YIL 39 GÜN SONRA İLK 11'DE

Uruguay karşısında ilk 11'de şans bulan kaleci Hans-Jörg Butt 7 yıl 39 gün sonra Almanya Milli Takımı'nın kalesini korumuş oldu. Butt en son 1 Haziran 2003 yılında milli takımda oynama şansı bulmuştu.

LUGANO, SUAREZ VE FUCİLE YENİDEN 11'DE

Uruguay cephesinde ise Fenerbahçe'de forma giyen ancak sakatlığı nedeniyle Hollanda ile oynanan çyerek final maçında kaptan Diego Lugano savunmada yeniden yerini aldı. Ayrıca cezaları sona eren Jorge Fucile ve Luis Suarez üçüncülük maçında formalarına yeniden kavuştular.

MULLER'İN TAKİPÇİLİĞİ GOLÜ GETİRDİ


Karşılaşmanın ilk düdüğüyle birlikte Almanya maça daha iyi başlayan taraf oldu ve ilk net fırsatı da Panzerler kaçırdı. Maçın 10. dakikasında kazanılan korneri Mesut kullandı. Savunmadan ileri çıkan Friedrich'in kale sahası içinden yaptığı kafa vuruşu direkten döndü. Kontrolü elinden bırakmayan Almanlar 19. dakikada aradıkları golü Muller ile buldu. Bu dakikada Schweinsteiger yaklaşık 30 metre uzaklıktan çok sert bir şut çıkardı. Uruguay kalesici Muslere bu topu sektirince Muller topu boş kaleye göndererek ülkesini öne geçirmeyi başardı. Muller böylece turnuvadaki 5. golünü kaydemiş oldu.

SCHWEINSTEIGER'DEN BÜYÜK HATA

Mücadele Almanya'nın üstünlüğüyle devam ederken; Schweinsteiger yaptığı büyük bir hata Uruguay'ın beraberliği sağlamasına neden oldu. İlk yarının 28. dakikasında Schweinsteiger orta sahada topu kaptırınca Almanya savunması boşta yakalandı. Suarez'in pasında ceza sahas içinde topla buluşan Cavani, kaleci Butt'un solunda topu ağlara gönderek durumu 1-1 yaptı.

Cavani'nin beraberlik golünden sonra Uruguay öne geçme şansını da buldu. İlk yarının bitimine dört dakika kala, Suarez, Almanya savunmasının dalgınlığında topla birlikte ceza sahasına girdi. Ancak golcü oyuncu bu pozisyonda topu dışarıya attı. Mücadelenin ilk yarısına başka gol olmayınca soyunma odasına 1-1'lik beraberlikle gidildi.

FORLAN'DAN MUHTEŞEM BİR GOL

İlk yarının tersine ikinci yarıya Uruguay daha etkili başladı. İkinci yarının hemen başında yine Suarez ile net gol fırsatını kaçıran Uruguay, 51. dakikada ilk kez öne geçmeyi başardı. Sağ kanattan Arevalo yaptığı ortaya tecrübeli golcü Diego Forlan ceza sahası içindet hiç bekletmeden yarım voleyi vurdu ve meşin yuvarlak kaleci Butt'un bakışları arasında ağlarla buluştu.

5 DAKİKALIK ÜSTÜNLÜK


Maçın 51. dakikasında Forlan'ın attığı golle maçta ilk kez öne geçen Uruguay'ın sevinci sadece 5 dakika sürdü. Karşılaşmanın 56. dakikasında Boateng sağ kanattan ortasını yaptı. İlk golde büyük hata yapan kaleci Muslera bu ortada boşa çıktı ve topu ıskaladı. Muslera'nın arkasında topu bekleyen Jansen iki kişi arasında kafayı vurdu ve meşin yuvarlağı boş kaleye gönderdi. Almanlar bu golle skorda dengeyi bulmuş oldu.

LUGANO VURAMADI, KHEDİRA AFFETMEDİ!

Beraberliğin ardından Almanya öne geçmek için oyun kontrolünü eline aldı. Uruguay ise çok adamla kendi sahasında kalarak kontrataklarlar rakip kalede gol aradı. Uruguay bu ataklarda gol bulamayınca Almanya cezayı Khedire ile kesti. Mücadelenin 81. dakikasında kazanılan kornerimaç boyunca olduğu gibi Mesut kullandı. Mesut ortasında top kale sahasına doğru geldi fakat o bölgede Lugano topa müdahale edemedi. Yaşanan karambol anında Khedira topu kafayla ağlara yollayarak skoru 3-2 yaptı.

Khedira'nın bu golünden sonra Uruguay, Almanya yarı sahasına çok adamla yüklenmek istelerde, pek fazla etkili olamadılar. Kalan dakikalarda skoru iyi koruyan Almanya çalan son düdükle 2010 Dünya Kupası'nını üçüncülükle bitirmiş oldu.

(sporx)

MAÇTAN DAKİKALAR...

Maç Sonu
93' Forlan'ın frikiği sert! Top direkten döndü!
93' Friedrich sarı kart gördü.
92' Uruguay Almanya ceza yayının önünden frikik kazandı.
91' Almanya'da Serdar Taşçı oyunda, Mesut Özil çıktı.
90' İki dakikalık uzatma işareti geldi.
89' Almanlar oyunu yavaşlatmak istiyor.
88' Abreu Uruguay'da oyunda. Cavani çıktı.
87' Almanya'da Kiessling ceza sahası içinde çok net pozisyonda sol ayağı ile yaptığı vuruşta çerçeveyi bulamadı.
86' Boateng ceza sahasına girmeden sol ayağı ile sert vurdu. Top Muslera'da kaldı.
85' Almany oyuncular ağır hareketler içinde...
84' Golden sonra Uruguay cephesi tedirgin.
83' Mesut Özil'in sağ kanattan ortasında ceza sahası içinde Lugano'dan seken topu Khedira topu ağlara gönderdi ve Almanya'yı öne geçirdi.
82' GOL! Khedira! Uruguay 2-3 Almanya!
81' Jansen Almanya'da saha kenarına alındı. Kroos oyunda.
80' Mesut Özil oyundan düştü.
79' Boateng'ten sağ kanattan etkili bir orta geldi. Kale sahasında çok uygun bir pozisyonda topa dokunamadı.
78' Sol kanattan Cavani ile Uruguay geldi ama Boateng başarılı müdahalesiyle tehlikeyi önledi.
77' Uruguay'da Gargano oyunda, Perez saha kenarına geldi.
76' Kiessling kaleyi denedi. Muslera'dan döndü. Devamında hareketlenince ofsayta yakalandı.
75' Kornerde yine Uruguay savunması dikkatli.
74' Schweinsteiger ile sağ kanattan etkili geldi Almanya ve korner kazandı.
73' Almanya'da Kiessling oyunda, Cacau saha kenarında.
72' Kale sahasına doğru gelen ortada top savunmadan sekti ve diğer kanata açıldı.
71' Sol kanattan korner kazandı Almanya.
70' Cacau'nun ceza sahası içinde yaptığı vuruş başarısız.
69' Almanya sol kanattan yükleniyor.
68' Jansen ceza sahasına girmeden sol çaprazdan vurdu. Top çerçeveyi bulmadı.
67' Forlan kullandı korneri. Lugano penaltı noktası üzerinde vuramadı.
66' Suarez ceza sahasına girdi. Almanya savunmasının müdahalesiyle sağ kanattan korner kazandı Uruguay.
65' Muller'in uzaklardan vuruşu isabetsiz. Top dışarı gitti.
64' Forlan kaleci Butt ile karşı karşıya kaldı. Ceza sahasının solunda açısının bozulduğu anda yaptığı vuruş kaleciden döndü.
63' İki takım da birbirine üstünlük sağlayamıyor.
62' Suarez uzaklardan müthiş vurdu. Kaleci Butt aynı güzellikte çıkardı.
61' Uruguay'da Perez sarı kart gördü. Orta alanda Schweinsteiger'e hareketi sertti.
60' Suarez Almanya ceza sahası içinde uygun pozisyonda yerden sert vurdu. Top defansa takıldı.
59' Maçta tempo arttı.
58' Mesut Özil sol kanattan ceza sahasına girdi. İyi bir hareketle ilk rakibini yere yatırdı. Düzelterek vuracaktı ama son anda kademe araya girdi.
57' Boateng sol kanattan yüksek bir orta açtı. Kale sahasında kaleci Muslera yine hatalı bir çıkış yaptı. Uzak direkte Jansen topu kafa ile ağlara gönderdi.
56' GOL! Jansen! Uruguay 2-2 Almanya.
55' Golden sonra Almanya hareketlendi.
54' Sol kanattan köşe vuruşunu Forlan ile kullandı Uruguay. Ceza sahasında etkili olamadı Uruguay.
53' Arevalo sağ kanattan ceza yayı üstüne kesti. Bel bölgesine gelen ortayı Uruguay topun altına yatarak yarım vole ile ağlara gönderdi.
52' Forlan! Nefis bir gol! Almanya 1-2 Uruguay!
51' Kornerde Almanya defansı dikkatli.
50' Uruguay gole çok yaklaştı. Cavani kaleci ile karşı karşıya kaldı. Butt çıktı. Seken topa Suarez vurdu. Butt uçarak kornere çeldi.
49' Schweinsteiger kullandı kale sahasında kaleci Muslera hatalı çıkış yaptı, Friedrich vuramadı kafayı.
48' Sol kanattan korner kazandı Almanya.
47' Uruguay ikinci yarıya rakip alanda baskıyla başladı.
46' Alman oyuncuların vuruşuyla ikinci yarı başladı.
İlk Yari

45' İlk yarıda 1 dakika uzatma olacak...
43' Forlan'ın sol kanattan kullandığı korner üst ağlarda kaldı.
42' Sol kanattan Schweinsteiger korneri kullandı. Arka direkte Godin son anda Aogo'dan önce müdehale ederek tehlikeyi uzaklaştırdı.
40' Suarez sağ kanatta bomboş pozisyonda ceza sahasının içine kadar girdi. Kaleci ile ikarşı karşıya pozisyonda şutunu çekti. Ancak top kimsenin müdehalesi olmadan Butt'un solundan dışarı çıktı.
39' Luis Suarez bu önemli bir pozisyondan yararlanamadı.
38' Almanya takımı orta sahada daha önce hiç olmadığı kkadar pas hatası yapıyor.
37' Lugano savunmadan Cavani'yi defansın arkasına kaçırmak istedi. Ancak kalkan bayrak pozisyonun ofsayt olduğu yönünde....
36' Almanya takımı şu dakikaya kadar sağ kanattan neredeyse hiç atak geliştirmedi. Alman futbolcular daha çok ataklarını sol kanattan gerçekleştiriyor...
35' Bu arada yağmur etkisini arttırdı. Uzaktan atılan şutlar kaleciler için zor dakikalar yaşatabilir.
33' Mesut bu dakikalarda rakip kalede etkili olmaya başladı. Sol çaprazdan içeriye girmek isterken Fucile ayak koydu.
32' Mesut sol kanattan içeriye ortaladı. Savunmada Godin penaltı noktası üzerinde topu bekleyen Muller'den önce tehlikeyi önleyerek topu taca attı.
31' Suarez savunmanın arkasına sızmak isteyen Cavani'ye pasını attı. Cavani top ile beraber kaleye dönmek istedi. Ancak o bölgede Mertesacker kritik bir müdehale ile topu uzaklaştırdı.
30' Uruguay takımı ikinci golü arıyor...
29' Schweinsteiger orta alanda kritik bir noktada topu kaptırdı. Luis Suarez solundaki Cavani'nin koşuyoluna etklii bir pas attı. Savunmanın arkasına sızan Cavani topu kaleci Butt'un solundan filelere gönderdi ve takımına 1-1'lik eşitliği getirdi.
28' GOOOOLLL Edinson Cavani
26' Bu kez Almanya sol kanattan etkili geldi. Mesut'un ortasında Khedira'nın vuruşu kalenin üzerinden dışarı çıktı. Ancak daha önce kalkan bayrak Khedira'nın ofsaytta olduğunu belirtti.
24' Sol kanattan Cavani atak geliştirmek istedi. O bölgede Friedrich topu taca attı.
20' Golde Uruguaylı futbolcuların ofsayt itirazları vardı. Ancak bu itirazlar sonucu değiştirmeyecek.
19' Schweinsteiger yaklaşık 30 metreden kaleye şutunu çekti. yerden gelen topu kaleci Muslera ilk hamlede kontrol edemedi ve adeta Muller'in önüne bıraktı. Muller önünde kalan topu Muslera'nın bakışları arasında ağlara gönderdi ve takımını 1-0 öne geçirdi.
18' GOOOOLLL Müller
17' Almanya takımı kendi yarı sahasında oyun kuruyor...
15' Uruguay takımında ise orta saha ve savunma oyuncuları tarafından top Diego Forlan'a ulaştırılmaya çalışılıyor.
14' Almanya bu dakikaya kadar topu ayağında daha çok tutan taraf.
13' Mesut kaleyi cepheden gören bir noktadan kaleyi vurmayı denedi. Ancak Arevalo'ya çarpan top tehlike bölgesinden uzaklaştı.
10' Mesut korneri kullandı. Friedrich arka direkte kafayı vurdu ve top direkten döndü. Pozisyonun devamında Uruguay savunmasında Godin topu uzaklaştırdı.
9' Aogo ve Jensen sol kanattan etkili bir atak geliştirdi. Jensen çizgiye inerek ortasını açtı. Savunmaya çarpan top kornere çıktı.
8' Forlan'ın kesme vuruşu barajın üzerinden geçti. Ancak top direğin üzerinden dışarı çıktı.
5' Schweinsteiger serbest vuruşu kullandı. Penaltı noktasına doğru yönelen topu Savunmada Godin kafayla uzaklaştırdı.
4' Sol kanatta Fucile ve Schweinsteiger'in ikili mücadelesinde alman oyuncu yerde kaldı. Serbest vuruş Almanya'nın...
3' Almanya kendi yarı sahasında organize atak geliştirmek istiyor..
1' Ve karşılaşma başladı. İki takıma da başarılar diliyoruz...

Port Elizabeth'deki 46 bin seyirci kapasiteli Nelson Mandela Green Stadı'nda oynanacak karşılaşmayı Benito Archundia (Meksika), Hector Vergara (Kanada) ve Marvin Cesar Torrentera Rivera (Meksika) yönetecek.

Zorlu karşılaşma öncesinde iki takımın ilk 11'leri belli oldu. Ancak Almanya'da önemli isimler maça yedek kulübesinde başlayacak.

KADROLAR

URUGUAY

1-Fernando Muslera
2-Diego Lugano
3-Diego Godin
4-Jorge Fucile
16-Maximiliano Pereira
15-Diego Perez
17-Egidio Arevalo
7-Edinson Cavani
22-Martin Caceres
9-Luis Suarez
10-Diego Forlan.

ALMANYA:

22-Hans-Joerg Butt
2-Marcell Jansen
3-Arne Friedrich
17-Per Mertesacker
20-Jerome Boateng
13-Thomas Mueller
4-Dennis Aogo
6-Sami Khedira
7-Bastian Schweinsteiger
19-Cacau
8-Mesut Ozil.