ÖSYM'den sınava gireceklere son tavsiye

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 19-20 ve 26-27 Haziranda gerçekleştirilecek Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girecek adaylara, endişelenmemeleri başta olmak üzere bir dizi uyarılarda bulundu.

ÖSYM'den sınava gireceklere son tavsiye
  Ö ; ğrenci Seç ; me ve Yerleştirme Merkezi ( Ö ; SYM ) Başkanı Prof . Dr . Ü ; nal Yarımağan , 19-20 ve 26-27 Haziranda gerç ; ekleştirilecek Lisans Yerleştirme Sınavları ' na ( LYS ) girecek adaylara , ' ' Sınavda ö ; ğrencilerden rahat olmalarını , ç ; ok endişelenmemelerini ve ellerinden geleni yapmalarını istiyorum ' ' dedi .

Maltepe Ü ; niversitesinin Marmara Eğitim Kö ; yü ; Yerleşkesi ' nde dü ; zenlenen LYS Bilgilendirme Toplantısı ' nda konuşan Prof . Dr . Yarımağan , sınav sisteminde en son değişikliğin 1999 ' da yapıldığını , bu tarihten sonra lise mü ; fredatının tü ; mü ; ü ; zerinden gerç ; ekleştirilen sınavlar yerine , ortak mü ; fredata dayalı sınavların dü ; zenlenmeye başlandığını sö ; yledi .

Yarımağan , bu değişikliğin beklenen sonuç ; ları vermediğini , olumsuz sonuç ; lar doğurduğunu , bu değişikliğin orta ö ; ğretim eğitimini olumsuz yö ; nde etkilediğini kaydetti .

Ö ; ğrencilerin , ' ' Nasıl olsa ü ; niversite eğitiminde sorulmuyor ' ' diye lisede dokuzuncu sınıftan sonraki derslere ilgi gö ; stermez olduklarını anlatan Prof . Dr . Yarımağan , bunun sonucu olarak ö ; ğrencilerin ü ; niversiteye bilgi aç ; ısından yetersiz gelmeye başladıklarını vurguladı .

Ö ; SYM Başkanı Yarımağan , 2006 ' da bu olumsuzlukları gidermek iç ; in tekrar lise mü ; fredatının tü ; mü ; nü ; kapsayan bir değişiklik yapıldığını ve 2006 ' dan beri sadece dokuzuncu sınıfa kadar olan derslerden değil , son sınıfa kadarki derslerden sorular sorarak ü ; niversite giriş sınavını dü ; zenlediklerini belirtti .

Yarımağan , 2006 ' da bu değişikliğin ilk aşaması yapılarak iç ; eriğin değiştirildiğini , 2010 ' da bu sefer iç ; eriğe dokunulmadan , uygulamanın değiştirildiğini sö ; yledi .

Ö ; ĞRENCİLER SINAVDA RAHAT OLSUNLAR


Ü ; nal Yarımağan , ö ; ğrencilerin sınava girerken , kendi alışkanlıklarına gö ; re , kendilerini nasıl rahat hissediyorlarsa ö ; yle davranmaları gerektiğini ifade ederek , ' ' Sınavda ö ; ğrencilerden rahat olmalarını , ç ; ok endişelenmemelerini ve ellerinden geleni yapmalarını istiyorum ' ' dedi .

Yarımağan , bu yıl LYS ' ye 800 bin adayın gireceğini ve sınavlarda 100 binin ü ; zerinde gö ; revlinin gö ; rev yapacağını aç ; ıklayarak , ' ' Sınav iç ; in bilgisayar ü ; zerinde bir oturma planı yapıyoruz ve hangi ö ; ğrencinin hangi tü ; rden kitapç ; ık alacağını belirliyoruz . Ama buna rağmen bazı gö ; revliler , kafalarına gö ; re oturma planı hazırlıyorlar ve yanlış tü ; rden kitapç ; ık verilebiliyor . Sınavda adaylara birden ç ; ok soru kitapç ; ığı dağıtılacak . Her adaya verilecek 3 kitapç ; ığın da aynı tü ; rden olması gerekiyor . Bu konuda gereken ö ; nlemi alıyoruz ' ' diye konuştu .

Ö ; ĞRENCİLER HATA YAPAN GÖ ; REVLİLERİ UYARSIN


Ö ; ğrencilerin hata yapan gö ; revlileri uyarmasını isteyen Prof . Dr . Yarımağan , şö ; yle devam etti :

' ' Ö ; rneğin ; matematik sınavında matematik soru kitapç ; ığı dağıtılacak ve sınav sü ; resi bittiğinde onlar toplanıp geometri sınavının kitapç ; ıkları verilecek . Şimdi ç ; ok uyarmamıza rağmen , sınavda bazı gö ; revlilerin hata yapmalarından ç ; ekiniyoruz . Ben ö ; ğrencilerden sınavda hata yapan gö ; revlileri uyarmalarını istiyorum . Sisteme ö ; ğrenciler de sahip ç ; ıksın . Ö ; ğrencilerden bir başka isteğim de sınavda birden ç ; ok test kitapç ; ığı dağıtılacak . Bu test kitapç ; ıklarının her ö ; ğrenciye aynı tü ; rden verilmesi gerekiyor . Eğer burada bir yanlışlık olursa , ö ; ğrenci kendi durumuna sahip ç ; ıksın . Bir nevi gö ; revlileri denetlesin . Hata yapan gö ; revlileri uyarsın . Ç ; ü ; nkü ; sonunda bu durumdan yine zarar gö ; recek olan ö ; ğrencilerdir . ' '

Sınav sisteminin aslında ç ; ok değişmediğini vurgulayan Yarımağan , bir oturumda yaptıkları sınavı parç ; alayarak ayrı ayrı oturumlarda dü ; zenlediklerini kaydetti .

Yarımağan , bundan ö ; nce adayların ö ; nü ; ne , 7-8 test verildiğini , adayların da testlere hangisinden başlayacağı ve ne kadar sü ; re ayıracağı konusunda sıkıntılar yaşadığını anlatarak , ' ' Soru tü ; rleri aynı , dersler aynı . Herhangi bir değişiklik yok . Bence bu ortam , adaylar iç ; in daha iyi ' ' şeklinde konuştu .

SORULAR

Bir gazetecinin ' ' Sınav sistemi bir ö ; nceki yıldan ç ; ok farklı ve 5 aşamada yapılacak . İstanbul ' da fiziksel olarak bir yerden bir yere gitmek ç ; ok zor . İki sınavın aynı gü ; nde yapılacağı gü ; n . Bu bir sıkıntı yaratır mı? ' ' sorusunu yanıtlayan Yarımağan , sınavda imkanlar ö ; lç ; ü ; sü ; nde adayların en rahat edeceği programları yapmaya ç ; alıştıklarını sö ; yledi .

Yarımağan , bu yıl KPSS sınavına da 800 binin ü ; zerinde kişinin başvurduğunu , bu sınava girecek adayların da cumartesi-pazar olmak ü ; zere 4 sınava gireceklerini bildirerek , şunları kaydetti :

' ' Şimdi KPSS ' de bu olabilirken , LYS ' de ç ; ok az sayıda adayın bir hafta sonunda sınava girmesi eleştiri konusu oluyor . İmkanlarımız olsa bunu da yapmayız . Biz bü ; yü ; k kitleler iç ; in dü ; zenlemeyi ö ; yle bir yaptık ki ; ö ; rneğin , fenciler matematik sınavına bu hafta sonu girerken , fen sınavına ö ; teki hafta sonu girecekler . Normal olarak yabancı dil ö ; ğrencileri tek sınava giriyorlar . Ama yabancı dil sınavıyla birlikte , kendi alanı dışındaki sınavlara da giren 7-8 bin dolayında ö ; ğrencinin bö ; yle bir durumu oldu . Bence ç ; ok yıkıcı bir durum değil . ' '

' ' Sınavda , ö ; ğrenciler daha basit bö ; lü ; mlerden başlarlar . 19 Haziranda yapılacak ilk sınav matematik testinden başlıyor . Sizce bu durum ö ; ğrenciler iç ; in bir zorluk oluşturur mu ya da psikolojisini etkiler mi? ' ' sorusuna yanıt veren Yarımağan , LYS ' nin en bü ; yü ; k değişikliğinin , ö ; ğrencilerin okulda alışık oldukları sınav dü ; zeninde sınava girmeleri olduğunu sö ; yledi .

Amaç ; larının ; ö ; ğrenciyi daha rahat ortamda sınava sokmak olduğunu yineleyen Yarımağan , ' ' Şimdiye kadar bü ; tü ; n derslerin sınavını birlikte yapıyorduk . Şimdi ö ; ğrenciler , her dersten ayrı ayrı sınava girecek . Bö ; ylece ö ; ğrenci , bü ; tü ; n derslere ç ; alışma ihtiyacı duyacak . Bu da bazı derslerden yetersiz ö ; ğrencilerin ü ; niversiteye gelmesini engelleyecek . Ö ; ğrenci , sınavda matematikten zorlanırsa , aynı testin iç ; indeki kolay sorulardan başlayabilir ' ' diye konuştu .

Yarımağan , geç ; en yıl , Gü ; neydoğu Anadolu ' da bazı ö ; ğrencilerin kendi merkezleri dışında sınava girdiğini , bu yıl da ö ; ğrencilerin bu şekilde bir sorun yaşayıp yaşamayacakları sorusuna şu yanıtı verdi :

' ' Her sınav merkezinin bir kapasitesi var . Sizin bahsettiğiniz il Mardin ' dir . Şimdi Mardin ' de sınav kapasitesi 10 bin kişidir . 17 bin kişi Mardin ' de sınava girmek isterse , orada sınav yapacak okul yok , sıra yok . Mecburen 7 bin kişiyi Mardin dışında başka yerlere gö ; ndermek durumundu kaldık . Bu , ö ; zellikle Gü ; neydoğu ' daki illerde oldu . Bu sınavda her aday girmek istediği yerde sınav oldu . Hem de birinci istediği yerde . ' '

AA