Kommagene Festivali'nde Adıyaman'ın tarih ve turizmi masaya yatırıldı
Adıyaman Üniversitesi, Adıyamanlılar Vakfı, Kâhta Kaymakamlığı ve Kâhta Belediyesi tarafından düzenlenen sempozyumla Kommagene Uygarlığı'nın en önemli
17. Uluslararası Kâhta Kommagene Festivali etkinlikleri kapsamında bu yıl ilki düzenlenen 1. Uluslararası Kommagene Kültür, Sanat ve Turizm Sempozyumu Kâhta'da başladı.
Adıyaman Üniversitesi Kâhta Devlet Konservatuvarı'nda düzenlenen sempozyuma Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü ve Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Nevzat Bayhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Kâhta Kaymakamı Coşkun Açık, Kâhta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abuzer Yücel, "Birçok inanç, kültür ve geleneğin bütünleştiği güçlü bir krallığın hüküm sürdüğü bu yörede, tarih süresince oluşmuş kültür ve sanat değerlerinin ortaya çıkarılması, tanıtılması ve bu değerlerin bilim dünyasına kazandırılması amacıyla düzenlenen bu sempozyumun süreklilik arz edeceği umudundayız. İki gün sürecek sempozyum alt oturumda gerçekleştirilecek ve 26 bildiri sunulacaktır. Bu bildirilerin üç adedi yurt dışından gelen misafirlerimiz tarafından sunulacaktır. Uluslar arası bu sempozyumun katılımcıları zaman darlığı nedeniyle çağrılı olarak belirlendi. Önümüzdeki 2. Uluslar arası Kommagene Kültür, Sanat ve Turizm Sempozyumu'nun hazırlıkları hemen başlatılacak, yeterince ilginin sağlanabilmesi ve isteklilerin oluşturulabilmesi için açık davetler uluslar arası camianın bilgisine sunulacaktır." dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü ve Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Nevzat Bayhan, "Güneşe yürümenin gerçekleştiği toplantılarda doğu ile batının adeta buluştuğu yerlerde kültür ve sanatın ne kadar anlamlı olduğunu herkes biliyor. Hepimizin sevdiği renkler vardır, sevmediği renkler. Hatta nefret ettiğimiz renkler var. Ama gökkuşağını seviyoruz. Gökkuşağında istemediğimiz renkler olmasına rağmen gökkuşağını seviyorsak şuanda ise Adıyaman'ı da seviyoruz. Çünkü Adıyamanımız Süryanisiyle, Kürdiyle, Türküyle, Lazı, Çerkezi, Türkmeniyle bir gökkuşağı oluşturuyor. Bu durumun belki küreselleşen dünyanın özellikle de çatışmaların önüne geçecek çok önemli bir mesaj vereceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Sempozyumun üçüncüsünün gerçekleştiğini hatırlatan Bayhan, "Adıyaman Üniversitesi, Adıyaman Belediyesi, Kâhta Kaymakamlığı ve Belediyesi'nin katkılarıyla Sayın Valimizin öncülüğünde gerçekleştirilen bu sempozyumlarla Adıyaman'ı tanımaya başlıyoruz. Adıyaman'ı tanıdıktan sonra da Adıyaman hazinesinin ne kadar derinde olduğunu görüyoruz. Küreselleşen dünyada farklılığımızı ortaya koyacak tek şey kültür ve sanattır. Kültür ve sanatımızı konuşacağız, kültür ve sanatımızın zenginliğini dünyanın zenginliğiyle bir araya getireceğiz ve engin bir yapıt ortaya koyacağız." açıklamasında bulundu.
NEMRUT DAĞI'NDAKİ HİZMET EVİ İKİ YIL SONRA HİZMET GİRECEK
Altı oturum halinde düzenlenen sempozyumda Kommagene'den günümüze Adıyaman'ın sosyo-ekonomik yapısı, gelişiminin anlatacağını belirten Adıyaman Valisi Ramazan Sodan ise "Kommagene'den günümüze Adıyaman'da tarım, turizm, sosyo kültürel çeşitlilik ve Kommagene'den günümüze Adıyaman'ın tarihi konuları ele alındı. Adıyaman doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle önemli turizm potansiyeli olan Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır." ifadelerini kullandı.
Adıyaman'ın teröre bulaşmadığını ancak terörden en fazla etkilenen il olduğunu vurgulayan Vali Sodan şöyle devam etti: Bölgeye yapılan turizm gezileri genellikle paket turlar halinde yapıldığından, çevre illerde meydana gelen terör olayları Adıyaman'ı da olumsuz etkilemektedir. Bununla beraber, son yıllarda Adıyaman'da turizmde, sanayide ve tarımda çok ciddi gelişmeler görülmektedir. Örneğin 2008'den 2009 yılına geçerken yüzde 50, 2009'dan 2010'a geçerken yerli ziyaretçi sayısında yüzde 70, yabancı turist sayısında yüzde 50 artış olmuştur. 2010 yılı rakamları çok daha yüksek olabilirdi. Ancak mevcut yatak kapasitemiz mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında yeterli olmadığından, rakamlar düşük kalmıştır." dedi.
Nemrut Dağı'nda hizmet evimizin ihalesinin yapıldığını hatırlatan Sodan, evin iki yıl içerisinde hizmete sunulacağı müjdesini verdi. Ayrıca, valilik tarafından yapılan İPA Projesi kapsamında, Nemrut Dağı'nda ve Perre Antik Kenti'nde çevre düzenlemesi yapılacağını belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen 1. oturumun başkanlığını Vali Ramazan Sodan yaparken, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Orman, Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Dekanı Prof. Dr. Fatih Doğanoğlu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Kutlar Kommagene'den günümüze Adıyaman'ın sosyo-ekonomik yapısı ve gelişimi konusunda birer konuşma yaptı.
Başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik'in yaptığı 2. oturumda ise ABD Dalawere Üniversitesi Doç. Dr. Cihan Çobanoğlu, işadamı Ramazan Aslan, Adıyaman Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Sabağ ve Turizm Eğitimcisi Prof. Dr. Atilla Yüksel de Adıyaman'da turizmi konusunu masaya yatırdı.
Sempozyumun 3. oturumunun başkanlığını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü ve Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Nevzat Bayhan yaparken, Selçuk Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Zoroğlu, Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Şancı, Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meral Gözübüyük ve Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Dr. Dr. Recep Özman Kommagene'den bugüne Adıyaman'ın tarihi konusunda birer konuşma yaptı.